Банкеръ Daily

Пари и пазари

Убежищата отново са на мода

На фона на разгарящата се търговска война между Вашингтон и Пекин  и на заплахите на Доналд Тръмп да наложи мита на китайския  внос за още 200 млрд. щ. долара, а Китай  - да отговори с ответни мерки, валутните "пристани" започнаха да приемат авоари. Японската йена се изкачи до почти 110 за един щ. долар, а швейцарският франк поскъпна до 1.1515 за едно евро в късния следобед на 20 юни. Щатският долар се изкачи до най-високата си за последните 11 месеца стойност към кошницата от основните си валутни конкуренти. Натиск оказа  ескалиращият  търговски конфликт, който разколебава инвеститорите да правят  покупки на парични единици с висока доходност и тласка пазарите към по-резки колебания.

Еврото се задържа под 1.16 щ. долара докато търговците очакват падежите на контракти от опции в този крос за грубо 2 млрд. щ. долара, при цени между 1.1550 и 1.15 долара за евро. 

В допълнение, председателят на Европейската централна банка Марио Драги потвърди, че повишение на лихвите в еврозоната няма да има преди 1 септември 2019-а. А членът на банковия управителен съвет Евалд Новотни коментира, че слабостта на еврото е провокирана от разширяващия се лихвен диференциал между Щатите и Европа.

Междувременно пазарите насочиха вниманието си към португалския град Синтра, където тече форумът на ЕЦБ с участието на видни икономисти и на председателите на най-големите  централни банки в света. По време на откриването на събитието в късните вечерни часове на 18 юни бившият финансов министър на Щатите Лорънс Съмърс предупреди, че най-големите световни стопанства не са подготвени за нова рецесия и че основната задача на централните банкери трябва да стане "поддържането на здрав растеж и постигането на пълна заетост", а не инфлацията. 

Валутни анализатори се обединиха около становището, че най-печелившата стратегия за оцеляване от търговската война между двете най-силни световни икономики е да се влагат пари в доказани валутни убежища като йената заради статусът на страната на нетен кредитор. Надир Наими - шеф на пазарно поделение в AMP Capital в Сидни, определя пазара като "шекспиров -  пълен със звуци и ярост, но без никаква насока". Той предпочита да застрахова с йени позициите си в австралийски долари, в южнокорейски вони и канадски долари. Експерти на Oanda Corp. в Сингапур препоръчват да се купуват йени срещу щатски долари и да се продават канадски долари заради неизвестността около съдбата на договора за свободна търговия в Северна Америка. Те съветват да се избягват и австралийските долари заради ролята им във веригата на световното предлагане и заради зависимостта им от цените на суровините. Докато Стийв Брайс - главен инвестиционен стратег на "Стандард чартърд банк", предпочита деноминираните в щатски долари облигации на развиващите се пазари заради възхода на зелените пари. Специални възможности предлагат дълговите книжа на Турция, Аржентина и Бразилия, които в момента са прекалено евтини.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази беше активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2275 млн. евро (4450 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.11% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във