Банкеръ Daily

Пари и пазари

Twitter придобива технология за идентифициране на онлайн дезинформация

Социалната мрежа Twitter ще придобие лондонската стартъп компания Fabula AI, която работи по технология за откриване на фалшиви новини, съобщи TechCrunch. 

Fabula AI разработва технология за идентифициране на онлайн дезинформация, като разглежда моделите за това как фалшивите неща в сравнение с истинските новини се разпространяват онлайн. Twitter съобщава, че придобиването на Fabula AI ще му помогне да изгради своите вътрешни способности за машинно обучение, като екип от изследователи от световна класа за стартъп ще стане част от вътрешна изследователска група, водена от Sandeep Pandey.

От сайта на Fabula става ясно, че компанията е патентовала технология, наречена Geometric Deep Learning, която е с висока успеваемост по отношение на идентифицирането и откриването на онлайн дезинформация. От Twitter не споменават как планират да използват тази иновативна технология, а само че Fabula ще даде на компанията възможността да анализира много големи и сложни масиви от данни.

Стартъп технологията ще подпомогне усилията на социалната мрежа да накара хората да се чувстват в безопасност и да виждат по-подходяща информация в платформата. "Има още какво да направим, за да интегрираме технологията на Fabula, за да укрепим системите и операциите си през идните месеци," коментира говорител на Twitter новата придобивка на социалната платформа. Нарастващият контрол върху социалните мрежи, породен от опасенията, че допускат разпространение на фалшиви новини на платформите си и по този начин оформят по грешен начин общественото мнение, е основна причина Twitter да вземе решение да придобие лондонската стартъп компания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във