Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турската лира се срина заради новия финансов министър

Берат Албайрак

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пое нов мандат с много разширени правомощия в понеделник и обеща да използва по-голямата си власт, за да позиционира нацията като движеща сила, свързваща Изтока и Запада - обещание, което ще бъде изправено пред тест на срещата на върха на НАТО.

В речта си при полагането на клетва Ердоган каза, че ще се стреми да превърне Турция в една от 10-те най-големи икономики в света, което ще е значителен скок от 17-ата позиция на страната през миналата година. Турция е изправена пред непосредствени предизвикателства за стабилизирането на своята валута, отслабена от двуцифрената инфлация и обещанията на президента да запази ниските лихвени проценти на централната банка, пише Market Watch.

Анализаторите обаче отчитат, че назначенията в новото турско правителство разклатиха турската лира. Назначаването като финансов министър на Берат Албайрак, зет на Ердоган, малко известен във финансовите среди, оказаха натиск върху валутата и тя спадна с 3.8% спрямо долара в края на търговията в понеделник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във