Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турската лира отслабна, след като САЩ заплашиха Анкара с нови санкции

Турската лира отслабна днес, след като Bloomberg заяви, че САЩ обмислят санкции, насочени към турските отбранителни компании, на които да бъде спрян достъпа до американската финансова система, вследствие на закупената от Анкара руска отбранителна система, предаде Ройтерс.

Анкара и Вашингтон се обстрелваха публично с месеци заради ракетните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени на Турция още през следващия месец. От Вашингтон заявиха, че това ще доведе до налагане на санкции според CATSAA - закон, призоваващ за наказания срещу държави, които купуват военна техника от Русия.

Лирата поевтиня с около 1.5% спрямо щатския долар и еврото. Тя бе 5.8750 спрямо долара в ранния следобед, отслабвайки от 5.8265 във вторник. По-рано тя се понижи до 5.9250. „Тази сутрин виждаме негативни новини. Новината, че се оценяват новите санкции, създава натиск върху лирата ”, казва търговец. „Не можем да кажем, че въздействието е толкова голямо, защото не се предприемат действия преди преговорите между Тръмп и Ердоган. Но в предстоящия период отношенията със САЩ ще останат основната тема в дневния ред на пазара”, добави той.

Напрежението между двата стратегически съюзника в НАТО провокира поевтиняване на турската лира с близо 10% спрямо щатския долара от началото на годината насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във