Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Турската лира напусна реанимацията

Турция улесни достъпа на чуждестранните инвеститори до финансиране в лири - мярка, целяща да премахне някои рестрикции, въведени през последните две години. Което, съвсем логично, повиши цената на лирата.

Турският банков регулатор повиши размера на сделките с валутни суапови контракти и деривативи, които местните кредитори могат да сключват със задграничните си контрагенти, стана ясно от официално изявление на тукашния  надзор  на 11 ноември. Това е второ поредно облекчаване на ограниченията, след като подобно решение бе взето в края на септември. И след като през  последния уикенд  турският президент Реджеп Ердоган уволни изненадващо председателя на централната банка Мурат Уйсал. А зет му Берат Албайрак - финансов министър и архитект на политиката за ограничаване на досъпа на задграничните инвеститори до турския паричен пазар - подаде оставка.

Тези сътресения по върховете на управлението в южната ни съседка доведоха до рязък скок на турската парична единица. Тя е загубила 27% от пазарната си оценка през тази година и в началото на ноември падна до рекордно ниските 8.5789 лири за един щатски долар в отговор на опасенията за неефективност на  начина, по който Анкара управлява стопанството и националните финансови пазари. Според анализатори, именно отказът на Турската централна банка да повиши лихвените проценти, въпреки високата инфлация и въпреки натиска върху турската лира, е основният фактор за обезценяването на турската валута. 

Енвер Еркан - икономист в регистрираната в Истанбул инвестиционна компания "Тера инвестмънтс" - описва решението на турския банков регулатор като  стъпка към "нормализацията", която ще отслаби "ликвидния натиск  на пазара". И ще повиши доверието на инвеститорите преди редовното съвещание на турските централни  банкери на 19 ноември, когато се очаква връщане към "ортодоксалната политика и повишение на основната лихва".

Подобно е мнението и на Тимъти Аш - стратег в "Блу Бей асет мениджмънт", според когото облекчаването на рестрикциите върху финансовите производни е "окуражаващо" и е "в полза на пазарите"..

След последните промени количеството лири, което турските банки могат да продават на чуждестранни институции, се увеличава до 5% от акционалния им капитал Преди границата бе  2% за транзакции със седемдневен падеж. Таванът за едномесечните сделки се качва от 5% на 10%, а за едногодишните - от 20 на 30 процента.

Ограниченията са въведени за първи път след валутната криза през 2018-а, за да попречат на инвеститорите да залагат срещу лирата. Те обаче предизвикваха и периодични ликвидни пазарни спазми, които на моменти качваха цената на краткосрочните заеми до 1000% и предизвикаха задграничните инвеститори да редуцират вложенията си в турски облигации и акции. Само от началото на тази година чуждестранните играчи са изтеглили над 13 млрд. щ. долара от турските фондови борси и от пазарите на облигации. 

След последните промени турската валута поскъпна до 7.88 лири за един долар в късната следобедна търговия на 11 ноември. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във