Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турската лира направи впечатляващ обрат

Турската парична единица не дава отдих на пазарните играчи, въпреки наближаващите новогодишни празници. След като падна до рекордно ниските 18.3633 лири за един щ. долар в ранните часове на 20 декември, тя се изкачи до 12.2756 за един долар в късните вечерни часове. Този 23-процентен скок е най-голям от 1983-а, по данни на агенция "Блумбърг". Въпреки обрата, лирата остава с близо 45% по-евтина към долара спрямо началото на годината.

Спектакълът последва обявените от турския президент Реджеп Ердоган мерки срещу доларизацията на националното стопанство и в защита на спестяванията на населението в лири. 

Президентът, който не се отказва от, меко казано, екстравагантната си икономическа политика, потвърди в неделя, че никой не трябва да очаква нищо друго освен понижение на лихвените проценти. И въпреки масовите критики и очевидния удар върху икономиката, включително топящите се доходи и спестявания, той продължава да провежда програмата си, която дава предимство на износа и на кредитирането. Поредното лихвено понижение свали основната лихва на Турция до 14% при ноемврийска инфлация от 21% и очакван ръст до над 30% през 2022-а.  

В опит да потуши недоволството, турският кабинет обяви в късния следобед на 20 декември извънредни мерки в подкрепа на турската лира, която пада почти свободно към долара, въпреки проведените през този месец пет интервенции от централната банка. По изчисления на банкери, тя е продала над 6 млрд. щ. долара от доста изтънелите си валутни резерви.

Гвоздеят в програмата е обещанието на правителството да компенсира загубите на собствениците на депозити в  лири, ако понижението на националната парична единица към твърдите валути надхвърли лихвените проценти, обещани от банките. Това ще мотивира турците да не обменят депозитите си в лири в чуждестранни валути заради опасенията, че резките промени на валутния курс ще изядат лихвените им приходи. Турската валута е загубила 55% от пазарната си оценка към щатския долар от септември, когато започна лихвеният експеримент на Ердоан, предизвикал хаос на турските пазари. 

Въпреки обявената програма в защита на лирата, тя остава най-губещата парична единица измежду валутите на развиващите се пазари за трета поредна година, което се дължи до голям степен на загубеното доверие в паричната политика на страната, по оценка на анализатори.

Валутни експерти смятат, че новите мерки ще имат краткосрочен ефект. Те обясняват наблюдавания на 20 декември обрат с ликвидирането на къси позиции в лири, които са доминирали валутната търговия. Асоциацията на турските банки твърди, че близо 1 млрд. щ. долара са били продадени на пазарите след като Анкара е обявила програмата си в защита на националната валута. Правителството обаче не е обяснило как точно ще осъществи на практика плана си срещу флуктуациите на лирата.

В ранната сутрешна търговия на 21 декември турската валута се разменяше срещу 1.12 лири за един щ. долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във