Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ТУРСКАТА ФИНАНСОВА КРИЗА НЕ ЗАПЛАШВА ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Източна Европа има достатъчно висок имунитет, за да не се зарази от кризата в Турция и евентуалните продажби на финансови активи ще са по-скоро психологически и с кратък живот, прецениха редица финансови анализатори. Но регионът ще понесе съществени загуби, ако сривът на котировките на щатския високотехнологичен борсов индекс NASDAQ продължи, или ако икономическата криза в Аржентина се задълбочи. Нещо повече - Аржентина изглежда много по-уязвима от събитията в Турция.


Проблемите на южната ни съседка са свързани с опасенията на чуждестранните инвеститори, че се очертава ликвидна криза в местната банкова система. Подозренията им възникнаха, след като централната банка на страната поиска от търговските банки да намалят задълженията си в чуждестранна валута като съотношение към привлечените активи. Вследствие на това се повиши търсенето на турски лири, покачиха се лихвите и националната банка бе принудена от началото на седмицата да се явява всеки ден на валутния пазар, за да гарантира ликвидността на банковия сектор. Ликвидният недостиг предизвика паника на борсата в Истанбул и драстично обезценяване на турските акции.


В известен смисъл най-засегната от събитията се оказа България, чиито брейди-облигации леко поевтиняха. Според чуждестранни финансови експерти това е по-скоро страничен ефект, като се имат предвид силните макроикономически показатели на страната ни. Джанкарло Перасо - анализатор в Чейз Манхатън (Chase Manhattan), дори препоръчва българските книжа като изключително изгодна инвестиция.


От чисто икономическа гледна точка не би следвало да има никакво отражение на финансовата криза в Турция върху държавите от Източна Европа. Търговските потоци са сравнително малки, а турските проблеми нямат органична връзка с кризата в Русия преди две години. От психологическа гледна точка обаче България и Румъния могат да пострадат, твърди Золт Пап - анализатор в Ей Би Ен - АМРО (ABN-AMRO).


Сътресенията се разпространиха и до Унгария - форинтът поевтиня, масово се продаваха и унгарски облигации срещу щатски долари. Някои валутни търговци го отдават на падащата унгарска валута и до необходимостта да се покриват загуби в Турция. Но други са на мнение, че става дума за обичайните в края на месеца доларови покупки за уреждане на енергийни сметки.


Останалите източноевропейски валути не реагираха на кризата. Дейвид Райли - анализатор в Ю Би Ес Уорбърг (UBS Warburg), не изключва евентуален финансов натиск върху Източна Европа, защото сътресенията в Турция биха могли да се използват като повод за продажба на книжата на развиващите се пазари като цяло. Но той не прогнозира дестабилизация в централноевропейските страни. Кжиштоф Бледовски - главен икономист на Ууд Ко (Wood Co) във Варшава, посочва, че турската криза може да предизвика преразпределяне на активите между развиващите се икономики, особено на дълговите инструменти, но не съзира опасност за Полша. Той дори твърди, че страната му може да спечели от турските събития, защото икономиката и банковата й система са стабилни благодарение на силното чуждестранно участие в тях.


Някои анализатори обаче предупреждават, че ако кризата в Аржентина се задълбочи, тя може да подплаши инвеститорите с евентуален спираловиден ефект, подобен на явленията по време на мексиканската криза от 1994-1995 година. И да ги накара да изтеглят капиталите си от развиващите се икономики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във