Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търси се съперник на могъщия долар

Шефът на Федералния резерв Джеръм Пауъл (в ляво) и председателят на "Бенк ъф Инглънд" Марк Карни в Джаксън Хол, 23 август 2019-а

Основната вреда от "игрите" на долара понасят по-ниско развитите държави, чиито стопанства се разстройват от колебанията на американските лихвени проценти и от цената на тази валута. Точно този въпрос е бил дискутиран във важен доклад, изнесен от председателя на "Бенк ъф Инглънд" - Марк Карни, по време на последната конференция на централните банкери от планетата в Джаксън Хол на 23 август. В него Карни предупреждава за опасностите от  "сляпото приемане на статуквото". Основният му аргумент е, че статутът  на долара като "хегемон" засилва деформацията на глобалната икономика и този статут трябва да бъде премахнат по някакъв начин. Макар че БВП на САЩ намалява като дял от брутния световен продукт, щатската валута си остава специална както винаги

Според мълвата, през 1971-а Джон Конъли - финансов министър при тогавашния президент Ричард Никсън, казал на европейските финансови министри, че доларът "е наша валута, но е ваш проблем". В доклада си от миналата седмица Карни пише, че почти половин век оттогава  американското послание се е разширило и доразвило  до  формулата "всеки от нашите проблеми е ваш проблем".


Кое точно е обезпокоително в централната роля, която играят  американските пари?


В доклада си Карни се позовава  на богат набор от анализи на други икономисти, включително на Гита Гопинат от Харвард - в момента главен икономист на международния валутен фонд. Според нея ключовият проблем, който изглежда  смущаващ, е пренебрегваният въпрос за начина на осчетоводяване на вноса.

Същността му е следната: "Доларът  е избраната валута при оформянето на  поне половината от фактурите в  международната търговия - близо пет пъти повече от дела на САЩ в световния внос на стоки", отбелязва Карни. Следователно, ако някоя бедна нация реши, примерно, да купи петрол, цената му е в долари, въпреки че суровината не е с американски произход. Ако местната валута се обезцени към щатската, същото количество гориво ще струва повече, което ще е  огромно бреме за обикновените граждани.

Би било чудесно, ако по-високата сметка за внос бъде компенсирана от голямо увеличение на износа. В случай, че той също е в щатски долари.

В обзор от 2017-а г-жа Гопинат и други нейни колеги пресмятат, че поскъпване на щатския долар с 1% спрямо всичките други валути допринася за спад от 0.6 до 0.8 процента в общия търговски обмен сред останалите държави по света. 

Проблемът с фактурирането в долари има вълнообразен ефект, защото компаниите имат нужда от тях, за да плащат за вноса и да натрупват (или поне да се опитат да натрупат) "военновременни" доларови запаси. "Две трети и от световните емисии на ценни книжа и от официалните валутни резерви, са деноминирани в зелени пари", пише гуверньорът на английската централна банка Карни. Търсенето на американската валута сваля лихвените проценти в САЩ, което прави изгодни доларовите заеми. Това означава, че държавите ще имат нужда от долари, за да изплатят задълженията си, затова има смисъл да се заявяват още по-големи количества от американската парична единица, което  пък завихря спирала на търсенето.


"Световният финансов цикъл е доларов цикъл",


пише Карни, като цитира Елен Рей - френска икономистка от Лондонското бизнес училище. Ако валутата на бедна нация се обезцени спрямо  щатската, целият й доларов дълг става по-труден за обслужване.

Когато Федералният резерв повиши лихвените проценти, кредитните разходи в развиващите се стопанства също могат да нараснат. "Банкови проучвания стигат до заключение,  че ефектът от затягането на паричната политика в САЩ върху чуждестранния БВП днес е два пъти по-висок от средния в периода между 1990 и 2004-а, въпреки бързото намаление на дела на американското стопанство  в глобалния БВП", пише Карни.

Председателят на "Бенк ъф Инглънд" обсъжда във въпросния доклад  и


фактора  китайски юан.


По-специално  доколко настаняването му на световната сцена би могло да създаде втора глобална резервна валута. Карни посочва, че когато подобно нещо се е случило за последен път - при замяната на британския паунд с щатския долар, нещата са се объркали. Което би могло да е резултат и от липсата на координация между паричните стратези по онова време, довело до недостиг на ликвидност и до задълбочаване на Великата депресия. Затова


Марк Карни предлага  по-добър вариант.


Ввместо да се разчита на Китай, "да се изгради многополюсна система". Тук голяма роля би могла да изиграе валутата на "Фейсбук" - Libra. Или, "нова разплащателна инфраструктура, основана на международна стабилна дигитална монета, гарантирана изцяло от резервни активи в кошница от валути, включително щатски долари, евро и паунд". Карни коментира, че е възможно също  и  една нова парична единица "да се погрижи за публичният сектор, вероятно и чрез мрежа от цифрови валути на централните банки".

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка - Оли Рен - определи  речта на Карни в Джаксън Хол като "забележителна". И смята, че идеята на английския му колега може да се разгледа "в по-широкия контекст на цифровизацията на монетарната и на банковата система".

Разбира се, дори за САЩ централната роля на долара не е само предимство. Тя  носи геополитически предимства като например възможността да се санкционират държавите като се прекрати достъпа им до мрежите, основани  на разплащания в зелени пари. Световният апетит за американска  валута обаче може да тласне нагоре обменния й курс и да направи американските стоки по-скъпи на световните пазари, с което да удари заетостта.

Карни не разполага с всички отговори, но е задал правилните въпроси. И е завършил обръщението си в Джаксън хол с призива: "нека да сложим край на пагубното пренебрегване на международната парична и финансова система и да построим друга, която да отговаря на зараждащата се многополюсна световна икономика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във