Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ТУРШИЯТА ЩЕ ИЗЛЕЗЕ СКЪПО ТАЗИ ГОДИНА

Цените на зеленчуците вероятно ще откажат много от българите, решили да приготвят традиционната туршия тази година. От началото на октомври полските домати са скочили с над 53%, а оранжерийните - с около 52 на сто. Цената на българските по борсите се движи от 1.10 до 1.70 за килограм. Вносните пък започват от 0.70 лв. и стигат до 2.10 лв., като най-евтини са гръцките. И в супермаркетите доматите се предлагат от около левче до 3 лв., в зависимост от качеството и произхода. За щогоде качествени зеленчуци обаче трябват минимум 1.50 лв. за кило. По толкова вървят и зелените домати, които българинът купува за туршия.
Твърде скъпо се продават и търсените от мнозина камби.Те се търгуват за около 1.80 -2.20 лв. за килограм на Женския пазар. Директно от производителите карфиолът излиза около 1.50 лв., но често по пазарчетата стига до 1.80 - 2 лева. За толкова може да се намери и зелен и червен пипер с добро качеството. Иначе неособено качествени чушки може да се купят и за левче. Статистиката показва, че за последния месец цената на зеленчука се е увеличила с близо 10 на сто. Значително е поскъпването на лютият пипер, който сега излиза на софиянци около 4 лв. за кило.
По традиция в много български домове през зимата слагат поне едно бидонче с кисело зеле. Но след като огледат сергиите по пазарите, хората тази година може и да се замислят, тъй като килото зеле върви по 0.60 лв., при положение че миналата бе 0.40 лева. Бурканите с корнишони също ще излязат скъпо. В края на октомври столичани купуваха килограм от тях средно за 1.80 лева. В сравнение със септември, значително са поскъпнали и краставиците - цените на оранжерийните са с около 30% по-висока, а полските почти 14 на сто. На едро българските се продават между 0.70 - 1.30 лв., но на пазара най-често са по 1.50 лева. Гръцките и турските краставици се предлагат съответно за 1.30 и 1.60 лв. за килограм.
Ако към всичките зеленчуци, необходими за домашната зимнина, включим тока и труда, се очертава, че домашните буркани май ще излизат по-скъпо от тези в магазина. В много от големите вериги хипермаркети лютеницата се продава в рамките на 2 лв., а бурканче корнишони за не повече от 2.50 - 3 лева.
Тази есен тиквичките и патладжаните също са по-скъпи в сравнение с предишни години. Килограм от тях е някъде около 1.50 лева. Сравнително стабилна остава само цената на картофите, които могат да се намерят и за 0.55 лв. по пазарите. В големите супермаркети обаче килото им стига и до левче.
Производителите на парникови зеленчуци предупредиха преди време, че цените могат да се увеличат с до 20% в идните месеци заради скъпото отопление на оранжериите. Стойностите по пазари и магазини може и да останат непроменени, пък коментират търговци, заради силния конкурентен внос на зарзават от съседни страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във