Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето в Китай и САЩ вдига цената на диамантите

Диамантите ще продължават да се продават все по-скъпо в рамките на следващите поне три години, твърди ръководителят на британската компания за добив на ценните камъни Gem Diamonds . Причината, която изтъкват е засиленото търсене в Китай и САЩ.

Доказателство за тезата е покачената пазарна стойност тази година на Gem Diamonds с 50%, което се дължи на растящите цени, които от своя страна увеличават и приходите. Изразено в числа това означава, че през първата половина на тази година компанията прадава своите диаманти с 58% по-висока стойност спрямо 2013 г. или казано по-друг начин на средна цена от 2747 долара за карат. От Gem Diamonds споделят, че печалбата за първата половина на годината се увеличава повече от два пъти до 19.7 млн. долара. Продажбите също се покачват с 54% до 148.8 млн. долара през същия период.

Компанията WWW International Diamond Consultants , която се занимава с консултантски услуги в сферата на ценните метали, посочва, че цената на необработените диаманти скача с 14% през 2014 година. Данните от направения анализ показват, че през последните пет години цената скача повече от два пъти, тъй като американската икономика успява да се възстанови от финансовата криза, а в същото време търсенето от страна на Китай нараства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във