Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето на въглища в Китай достига своя връх до 2025 г.

Търсенето на въглища в Китай ще започне да намалява през 2025 г. след като потреблението в комунални услуги и други индустриални сектори достигне своя връх. Това прогнозира Институтът за икономически и технологични изследвания на China National Petroleum Corporation. Очаква се общото потребление да спадне с 18% от 2018 г. до 2035 г. и с 39% от 2018 г. до 2050 г., което ще окаже съществено влияние над най-големия потребител на въглища в света.

Намаляването на потреблението на въглища и замяната му с по-чиста енергия, като природен газ и възобновяеми енергийни източници, е ключова част от енергийната стратегия на Китай, но страната продължава да одобрява нови мини и електроцентрали, работещи с въглища и да подкрепя нови проекти в чужбина, отбелязват експертите в доклада. Въпреки, че делът на въглищата в общия енергиен баланс на Китай се понижи до 59% през миналата година, общото потребление през 2018 г. се увеличи с 3% спрямо 2017 г. до 3.82 милиарда тона, показват официалните данни.

Експертите на института за икономически и технологични изследвания очакват общият дял на въглищата да спадне до 40.5% до 2035 г., тъй като капацитетът за възобновяеми, ядрени и природни газове продължава да нараства сравнително бързо. "С постепенното намаляване на търсенето на въглища в Китай се очаква глобалното потребление на въглища да достигне своя връх за 10 години. Междувременно търсенето на въглища в Китай, което в момента представлява половината от глобалното търсене, ще спадне до около 35% до 2050 г.", се посочва още в доклада.

Миналият месец Министерството на околната среда на Китай, позовавайки се на последните данни на ООН съобщи, че емисиите на парникови газове в Китай са достигнали 12.3 милиарда тона през 2014 г., което е увеличение с 53.5% само за десетилетие. Като най-големия световен производител на парникови газове Китай се стреми да достигне пиково ниво на общите си емисии до 2030 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във