Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето на убежища бе водещо през изминалата седмица

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

След като икономическите ефекти от глобалното затваряне заради Covid-19 започват да стават все по-видими, и като че ли все по-плашещи, изминалата седмица бе поредната добра за инвеститорите в най-сигурните държавни дългове. Търсенето на убежища - от бундове до трежърита, бе водещо през изминалата къса търговска седмица, като доходността отново пое надолу.

В САЩ икономическите данни от седмицата изглеждаха плашещо. Поредицата песимистични рекорди бе оглавена от спад на производството невиждан от 1946 г. насам. Боричканията на президента Тръмп с журналистите, американските здравни експерти и въобще всеки, които би се опитал да вмени вина на неговата администрация за забавена реакция към здравната криза, не помогна за успокоение на пазарите. Десетгодишните трежърита бяха търсена инвестиция през седмицата, като доходността по десетгодишната емисия отбеляза спад от 7.4 базисни точки до 0.647%, а двегодишните книжа отново се насочиха към нива от 0.10 процента. 

Ефектите от САЩ бързо бяха усетени и при останалите книжа убежища. Германия като че ли се превърна в първата икономика от Г-7, която задава крайна дата за частично приключване на мерките, свързани с Covid-19, като поне засега изглежда, че това ще е 3 май. Пазарните участници обаче не бяха особено екзалтирани от това, като удължаването на социалната изолация дотогава бе прието като негативна изненада. Доходността по десетгодишната емисия, търсена по бундовете, отбеляза седмичен спад от 8.5 базисни точки до минус 0.432 процента. Доходността по френските книжа в същия матуритет се понижи с 2.7 базисни точки до 0.08 процента.

В периферията на еврозоната Covid-19 кризата започва да придобива реални очертания с нуждата от фискално стимулиране и емисиите нов дълг. През седмицата испанското министерство на финансите емитира 12-месечни книжа, които бяха посрещнати с рекордно ниско търсене. Това доведе до разпродажби по цялата крива, като доходността по десетгодишната иберийска емисия се повиши с 9.9 базисни точки до 0.881 процента. Сходно бе и положението при италианският дълг, където очакванията за нови емисии и силната задлъжнялост на Ботуша водят до отдръпване на инвеститорите. Десетгодишните италиански ДЦК приключиха седмицата при търсена доходност до падежа от 1.826% и ръст от 23.5 базисни точки.

Във Великобритания новината на седмицата бе изписването на премиера Борис Джонсън от болница след лечение от Covid-19. Търговията с джилтовете бе абсолютно спокойна, като рейнджът на движението на десетгодишните книжа през цялата седмица бе в рамките на 4 базисни точки. В крайна сметка доходността им приключи на нива от 0.308% без промяна спрямо седмица по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във