Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето на по-рискови активи бе ясно демонстрирано

Николай М. Ваньов, CFA

Финансов експерт

Изминалата седмица продължи "епидемията" от оптимизъм на пазарите, която е обхванала финансовия свят от средата на май досега. Инвеститорите са все по-склонни да оставят коронавируса зад гърба си, а силната доза подкрепа на централните банки се отразява в сериозно поскъпване на рисковите активи, в чиято устойчивост някои икономисти вече се съмняват. На този фона доходността на международните пазари на държавен дълг пое нагоре, водена от бенчмарковите книжа.

В еврозоната търсенето на по-рискови активи при държавните дългове бе ясно демонстрирано при изненадващата нова емисия италиански десетгодишен дълг в сряда. Планирането на синдикацията за над 14 милиарда евро остана скрито от публиката, а поръчките надвишаваха десет пъти пласираното количество, което бе абсолютен рекорд за Италия и силна демонстрация на спокойствието, което планът за 750 милиарда евро на ЕК внесе у пазарите. На този фон доходността по италианската десетгодишна емисия отбеляза седмичен ръст от 9.7 базисни точки до 1.573 на сто. Испания също посети първичните пазари с диверсифицирани емисии. Постигнатите коефициенти на покритие, макар и по-лоши от тези при Италия, бяха добри, а десетгодишните испански ДЦК се движеха в унисон с пазарите, добавяйки 6.2 базисни точки към доходността си до 0.624 процента.

В ядрото на еврозоната основните емисии се оказаха под натиск от търсенето на по-висока доходност. Ключовите десетгодишни немски бундове видяха седмично повишение на възвръщаемостта от 9.5 базисни точки до минус 0.352 процента. Доходът, търсен по сходните по матуритет френски ДЦК се повиши с 8.7 базисни точки до 0.267 на сто.

В САЩ новините продължават да бъдат доминирани от протестите след смъртта на Флойд Джордж и неутихващата пандемия коронавирус. След като от Фед изглежда прилагат всички възможни мерки, а отрицателната депозитна лихва е изключена от опциите, очакванията на инвеститорите са, че от монетарния регулатор ще обявят мерки за контрол на кривата на доходност, нещо, което не се е случвало от Втората световна война насам. Противно на тази логика, обаче, доходността по трежъритата се движеше в унисон с глобалните пазари - добавяйки 9 базиси точки през седмицата до 0.743% за десетгодишните книжа.

Във Великобритания възможността за Брекзит без сделка отново е на масата, след като в търговските преговори с ЕС не се вижда особен прогрес. От Бенк ъф Ингланд обсъждат ново увеличение на количеството изкупувани активи с цел подпомагане на икономиката на страната. Въпреки това и доходността по джилтовете видя седмичен ръст - 8.5 базисни точки до 0.267% в десетгодишния матуритет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във