Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето на петрол расте с най-бавните си темпове от 11 години насам

Международната агенция по енергетика намали прогнозите си за растеж на търсенето на петрол през настоящата година. В рамките на последните четири месеца това е третото поредно намаляване на прогнозите от Агенцията.

Според последния месечен доклад на агенцията по енергетика по-слабите перспективи пред глобалната икономика ще доведат до ръст на глобалното търсене на петрол през тази година с 1.1 млн. барела на ден. За периода януари-май тази година търсенето на важната енергийна суровина се е увеличило с едва 520 хил. барела дневно, отбелязвайки най-слабия си растеж от първите пет месеца на 2008 година насам. Експертите от Международната агенция по енергетика посочват, че това е в резултат на растящите сигнали за забавяне на световната икономика и на ескалирането на търговската война между САЩ и Китай.

Според новата прогноза, за 2020 година се очаква растеж при петролното потребление с 1.3 млн. барела на ден, което е с 50 хил. барела по-малко от прогнозата през юли. "Перспективите за глобалното търсене на петрол са нестабилни на фона на нарастващите признаци на икономическо забавяне. Ситуацията става още по-несигурна с по-голяма вероятност за нова низходяща ревизия на прогнозите, отколкото за тяхна ревизия в посока нагоре", отбелязва Международната агенция по енергетика. Ръстът на търсенето в Съединените щати и Индия е бил едва 100 000 барела дневно от януари до юни. Данните показват низходяща ревизия на търсенето на петрол от Индия, Саудитска Арабия, Корея и няколко европейски страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във