Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговското споразумение между ЕС и Сингапур влиза в сила

Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха ( "лъв") и пура ("град"), и означава "Лъвов град". Девизът на града е: "Напред Сингапур".

Очаква се търговското споразумение между Европейския съюз и Сингапур, което влиза в сила от 21 ноември, да улесни двустранната търговия, която и сега е в доста големи обеми. Много компании ще използват Сингапур като място за експанзия в Югоизточна Азия.

През февруари тази година споразуменията за търговия и инвестиции между ЕС и Сингапур получиха одобрението на Европейския парламент след като бяха одобрени от всички страни членки на Евросъюза. Преговорите за партньорство и сътрудничество започнаха през 2005 година. А върховният представител и заместник-председател Федерика Могерини и нейният колега - министърът на външните работи на Сингапур Вивиан Балакришнан, подписаха документа по време на срещата на върха на АСЕМ на 19 октомври миналата година.

Това е първата постигната договореност на Европейския съюз с държава от Югоизточна Азия и основа за по-тесни взаимоотношения между Европа и един от най-динамичните региони в света.

Сингапур е най-големият търговски партньор на ЕС в региона на Югоизточна Азия, като двустранната търговия със стоки надхвърля 53 млрд. евро, а търговията с услуги е на стойност 51 млрд. евро. Показателен е и факта, че над 10 000 дружества от общността са се регистрирали в Сингапур и го използват като център за целия Тихоокеански район. Сингапур е също най-предпочитаното място за европейски инвестиции в Азия.

Съгласно споразумението за търговия Сингапур ще премахне всички останали мита върху продуктите от Евросъюза. И заедно с това ще се задължи да не променя съществуващия безмитен достъп за всички останали продукти от общността. То ще даде възможност за правна защита на 190 емблематични европейски хранителни продукти и напитки, известни като географски означения.

Постигната е договорка в редица основни отрасли Сингапур да премахне пречките пред търговията, различни от митата, като например признае изпитванията на ЕС за безопасност на автомобилите и много електронни уреди или приеме етикетите, които предприятията на ЕС използват за текстилните изделия.

През октомври миналата година българското правителство прие решение за подписване на Споразумението за свободна търговия между Европейския съюз и Република Сингапур.

С него се определят условията за икономическите оператори от ЕС, в т.ч. и от България, да се възползват в пълна степен от възможностите, създадени в Сингапур. С подписването на документа за българските износители ще се създадат и условия за подобрен достъп до пазара на стоки и услуги в Сингапур. Споразумението надхвърля съществуващите в рамките на СТО ангажименти в много сфери, като услуги, обществени поръчки, нетарифни бариери и защита на интелектуалната собственост и други.

Сингапур e важен икономически партньор и усилията ни са насочени към насърчаване на двустранното сътрудничество и засилване на икономическите връзки между двете страни, отбелязват от Министерството на икономиката. За България е важно привличането на инвеститори, които биха могли да използват потенциала и предимствата на страната ни като мост към огромния пазар на ЕС и региона.

България отдава значение на бързото сключване на Всеобхватното споразумение за свободна търговия между ЕС и Сингапур, тъй като държавите от Азия са приоритетен партньор за страните членки на Евросъюза, като през последните години страната ни също активизира сътрудничеството си със страните от  азиатския континент.

Споразумението предвижда либерализиране и улесняване на търговията и инвестициите, в това число създаване на зона за свободна търговия. Търговско споразумение, съдържа освен разпоредби за намаляването на митата и нетарифните пречки в областта на търговията със стоки и услуги, също така и разпоредби в други области, свързани с търговията - защита на интелектуалната собственост, инвестиции, обществени поръчки, конкуренция и устойчиво развитие.

Чрез спогодбата се очаква повече български стоки да влязат в Сингапур. Сключването на споразумението ще даде възможност и за опознаване на българския пазар и инвестиционната среда у нас.

Търговско-икономическите отношения между България и Сингапур са на приливи и отливи. За миналата година общата стойност на стокообмена възлиза на 345.8 млн. щ.д., което е увеличение с 41.4% спрямо 2017-а. Износът е за 299.2 млн. щ.д. и ръст от 46 на сто. Вносът пък се равнява на 46.6 млн. щ.долара. Добрата новина е, че външнотърговското салдо е положително за България.

За първите шест месеца на тази година общата стойност на стокообмена е 91.5 млн. щ.д., но показва намаление с 48.3% спрямо същия период на миналата година, както и експортът и импортът.

За този период износът ни за Сингапур се формира основно от: масла, получени при дестилацията на каменовъглени  катрани при висока температура; интегрални схеми и електронни микрокомплекти; сурови или необработени тютюни; отпадъци от тютюн; артикули и съоръжения за физическа култура;  части, изключително или главно предназначени  за  уредите от позиции NN 8535, 8536 или 8537 и други.

Най-голям процентен дял във вноса ни от Сингапур заемат: части и принадлежности за превозните средства; автоматични машини за обработка на информация; други изделия  от пластмаси и изделия  от  другите  материали  от NN 3901 до 3914; акрилови полимери в първични форми; инструменти и апарати за измерване или контрол на дебита, нивото, налягането  или  другите променливи  характеристики  на течности или газове и други.

Сингапур е наложил забрана за реклама на тютюневи изделия, въпреки че продажбата на самите тютюневи продукти не е забранена. Забрана е наложена и на някои други стоки и услуги, като фармацевтични продукти, медикаменти, както и на  юридически, медицински и счетоводни услуги.

Сингапурските инвестиции в България за периода 1998-2018 г. възлизат на 13 млн. евро. Няма данни за осъществени сингапурски инвестиции в България преди 1998 година.

Република Сингапур е островен град-държава в Югоизточна Азия, разположена в южната част на Малайския полуостров. Името Сингапур произхожда от санскрит, съставено е от думите синга, сингха ( "лъв") и пура ("град"), и означава "Лъвов град". Девизът на града е: "Напред Сингапур".

Facebook logo
Бъдете с нас и във