Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговските вериги инвестират в растеж

Шведската верига, специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане, ще отвори през тази година нов магазин във Варна.
S 250 5b16e6c8 6999 42c7 b142 3adee00e1845

Търговията на дребно у нас е един много пъстър сектор, на който работят различен тип вериги магазини. Някои от тях осъществиха амбициозни бизнес планове през миналата година, докато други се подготвят да се разширят и модернизират през 2020-а.

Например датската верига за мебели

Jysk

вложи през 2019-а пари в изграждането на нов логистичен център близо до София - в индустриалния парк в Божурище, и в откриването на нови магазини. Това ще е осмото логистично съоръжение на фирмата в Европа. То ще обслужва и доставя стоки до търговски обекти в България, Гърция, Сърбия, Румъния и Босна и Херцеговина. През 2020 г. предстои да бъдат обхванати и всички онлайн доставки в региона. Когато центърът заработи с пълния си капацитет, ще обслужва над 320 магазина на JYSK на Балканите. Инвестицията е на стойност 108 млн. евро.

Ще се разширява и "Максима България" ЕООД - София - собственик на веригата

"T Mаркет",

след като Комисията за защита на конкуренцията й разреши  да придобие контрол чрез договор за наем върху единадесет магазина от "Маркоци" ЕООД, "Ваничи 2008" ЕООД и "Топ Тенис" ЕООД. Те осъществяват дейност като супермаркети под търговската марка "Триумф" в Пловдив. Сделката е част от плановете на "Максима България" за по-сериозно пpиcъcтвиe в страната, в т.ч. и в града под тепетата, където вече има три магазина, и за подсилване на нейните пoзиции нa пaзapa нa бъpзooбopoтни cтoĸи в мнoгo oт paйoнитe, в ĸoйтo paзвивa дeйнocт.

Иначе "Максима България" ЕООД e представител на Maxima Grupe UAB - литовска компания за търговия с бързооборотни стоки, която работи на ритейл сектора в Прибалтика и притежава търговски вериги в Литва, Латвия, Естония и Полша.

"dm България"

пък плaниpa пpeз тaзи гoдинa да отвори седем нoви мaгaзинa. В момента тя притежава 80 обекта и е лидep в cвoя ceгмeнт нa пaзapa у нас. Австрийската dm принадлежи към най-големите вериги дрогерии в Централна и Източна Европа. Асортиментът й обхваща различни козметични продукти, парфюмерия, стоки за дома, храна за домашни любимци, бебешки продукти и много други.

Шведската

ИКЕА,

специализирана в сферата на търговията с домашно обзавеждане, ще отвори през тази година нов магазин във Варна. Той ще е първия обект с напълно нов концептуален формат, различен от този на вече утвърдените търговски обекти на компанията в България. Ексклузивният франчайзополучател на ΙΚΕΑ за нашата страна, Гърция и Кипър е гръцката Fourlis Group. В следващите пет години в тези държави ще бъдат отворени пет нови търговски обекта със среден размер и още десет малки.

Откриването на магазина във Варна е планирано за втората половина на 2020-а, като мястото е Delta Planet Mall.

Своите планове за промени обяви и израелският собственик на Халите в София - компанията "Ащром". През новата година емблематичната сграда в центъра на столицата ще промени интериора си. Предвиждат се също промени в цветовете и осветлението на сградата. Строителните работи ще започнат през март и ще продължат около два месеца, като през това време Халите ще бъдат затворени.

След обновяването им ще има постоянен фермерски пазар, заведения за хранене, както и щандове на производители на храни. От израелската фирма са подготвили около 1 млн. лв. за модернизацията. Отделно от тази сума ще са парите, които всеки от наемателите ще вложи в преустройството на пространството си в сградата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във