Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговският стокообмен с Германия достигна рекордните 8.5 млрд. евро

Металургичният завод "Аурубис България" АД в Пирдоп е една от най-големите германски инвестиции у нас

Търговията с Германия бележи ръст от 3% през миналата година, достигайки рекордните 8.51 млрд. евро, сочат последните данни на Германската федерална статистическа служба.

С това се оправдават очакванията за поредна най-висока стойност в търговския стокообмен между двете страни. За трета поредна година българският износ изпреварва вноса от най-голямата европейска икономика, като търговският дефицит за Германия е в размер на 669.14 млн. евро. България е изнесла стоки на обща стойност 4.59 млрд. евро, което представлява нарастване със 7% спрямо 2018-а. В същото време импортът възлиза на 3.92 млрд. евро (спад от 1.2% спрямо 2018-а).

Федерална република Германия е водещ външнотърговски партньор на България от години. А пълноправното членство на България в ЕС от 1 януари 2007 г. оказа положително влияние върху развитието на двустранния стокообмен поради хармонизирането на процедурите и улесняването на вноса и износа.

"За четвърти път след началото на прехода България има положително търговско салдо с Германия", коментира числата д-р Митко Василев, главен управител на Германо-Българската индустриално-търговска камара. "Гepмaнcĸaтa иĸoнoмиĸa e eĸcпopтнo opиeнтиpaнa и пpeз пocлeднoтo дeceтилeтиe пpиcъcтвиeтo й нa cвeтoвния пaзap се разшири значително. Не са много държавите по света, които имат положителен търговски баланс с Германия. Ние го постигаме за четвърта година и това е поредното доказателство за отличните търговско-икономическите отношения между двете страни", допълва той.

Пo данни на БНБ преките инвестиции от Германия към България възлизат на 91.4 млн. евро през миналата година.

Немските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно със своите проекти. Освен това вложенията им са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.

По данни на БНБ към септември 2019 г. преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) от Германия у нас възлизат на обща стойност от 3.374.5 млрд. евро.

Около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие, а списъкът е много дълъг. Перспектива за бъдещи инвестиции е интересът, проявяван от германски компании към сферата на транспортна инфраструктура, енергетика, въгледобив и комунално стопанство, телекомуникации, химическа промишленост, машиностроене (включително производство на автомобилни части и детайли), електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и други, съобщават от Министерството на икономиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във