Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговският мир удави златото

Златото приключва най-губещата си седмица от май 2017-а насам защото напредъкът в преговорите между Китай и САЩ охладиха търсенето на спасителни убежища и събориха котировките на акциите на производителите на суровината. Златните контракти с незабавна доставка загубиха 3% от пазарната си оценка от понеделник (4 ноември). Същата съдба сполетя и другите скъпоценни метали, като среброто поевтиня с 6.1% от началото на седмицата.

Златните котировки се задържаха устойчиви и силни през 2019-а под благотворното влияние на три основни фактора: търговският конфликт между Вашингтон и Пекин, лихвените редукции на Федералния резерв и непресъхващото търсене от инвеститори и централни банки. Това трио от двигатели обаче започва да буксува. На първо място, двете най-мощни световни стопанства договориха предварително споразумение за постепенна отмяна на митата, които си наложиха взаимно, която да става поетапно. То е първата стъпка към евентуален траен мир. На второ място - щатските централни банкери решиха на последното си официално съвещание в края на октомври да направят почивка след осъществените три намаления на лихвените проценти и да изчакат ефекта от тях. Чашата преля от новината, че Народната банка на Китай, която трупа ударно златни резерви от края на 2018-а, не е добавила нито грам през миналия месец. 

Резултатът бе срив на златните котировки, които приключиха търговската си сесия на 7 ноември на 1468.48 щ. долара за тройунция - с 40 щ. долара под оценките от началото на седмицата. Цените на златните контракти с незабавна доставка продължиха да се понижават и на 8 ноември, като в ранната следобедна европейска търговия те достигнаха 1462 щ. долара за тройунция. Въпреки срива, скъпоценният материал е поскъпнал с около 13% от началото на 2019-а.

Не по-малко впечатляващ бе погромът и над другия спасителен актив - държавните облигации, чиито котировки потънаха рязко, а доходността им се повиши. Годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни френски и белгийски книжа се изкачи над 0% за първи път от месеци насам. Доходността на аналогичните по срок до падежа германски облигации скочи с 10 базови пункта, но все пак остана под нула процента. Количеството дълг в световен мащаб с отрицателна възвръщаемост пък се сви до 12.5 трлн. щ. долара. Това движение също работи против златото, защото то, като актив, който не носи лихвени приходи, печели в условията на минусова възвръщаемост на дълговите инструменти.

Спадът на цените на скъпоценния метал доведе до срив и на борсовите котировки на акциите на мините. В Австралия "Нюкрест Майнинг" загуби 4.6% от пазарната си оценка, книжата на "Нордърн стар рисорсиз" паднаха с повече от 6%, а котировките на "Евалушън Майнинг" олекнаха с 5.8% - най-много от февруари 2017-а. Акциите на "Шандонг голд Майнинг" пък поевтиняха с 3% в Хонконг.

Пазарни анализатори предупреждават, че пазарите нееднократно са реагирали по този начин на добри новини, които обаче не са били последвани от реални мерки. Поради което е много важно да се проследят следващите стъпки и на Федералния резерв, и на Китайската народна банка и на преговарящите от Пекин и Вашингтон.

"Джей Пи Моргън" и "Ситигруп" обаче започнаха да се освобождават от златните си "окови". "Джей Пи Моргън" обяви, че е ликвидирал златните си застрахователни контракти, а "Ситигруп" се отказва от дълги позиции в скъпоценния метал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във