Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговският излишък на ЕС със САЩ се свива, дефицитът в търговията с Китай расте

Търговският излишък на Европейския съюз със САЩ намаля през първите три месеца на 2019 г., като в същото време дефицитът при търговията със стоки с Китай се разшири, информира Ройтерс.

Излишъкът на 28-членния блок със САЩ се понижи до 33,9 млрд. евро в периода януари-март 2019 г. от 36,2 млрд. евро за същия период на 2018 г., показват данни на Евростат. Но търговският дефицит на ЕС с Китай се увеличи през първото тримесечие до 49,4 млрд. евро от 46,9 млрд. евро в началото на 2018 година.

Съединените щати удариха Европейския съюз с тарифи, докато се оплакват от търговския баланс. Както Вашингтон, така и Брюксел се оплакват, че Китай иска свободна търговия, без да играе честно.

Като цяло дефицитът по търговския стокообмен на 28-членния блок нарасна до 24 милиарда евро през януари-март 2019 от 9,6 милиарда година по-рано. Вносът на енергия е основната причина за дефицита, особено с Русия и Норвегия. Най-резките движения обаче бяха свързани с търговията с Турция и Южна Корея, като търговският баланс на ЕС се превърна от излишък в дефицит.

За по-тясната еврозона от 19 държави износът нараства с 3,1% на годишна база през март, а вносът - с 6%, което води до спад на търговския му излишък до 22,5 млрд. евро от 26,9 млрд. евро година по-рано.

На сезонно изгладена база търговският излишък на еврозоната също намаля до 17,9 млрд. евро през март от 20,6 млрд. евро през февруари, като износът се е увеличил с 0,9% на месечна база, а вносът се е увеличил с 2,5%.

Facebook logo
Бъдете с нас и във