Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговската война със САЩ и Брексит може да повишат цената на уискито с до 10 лв. на бутилка

Ралица Скорчева, председател на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България.

"Политическите трусове в световната икономика дават все по-сериозно отражение върху бизнеса по целия свят, като една от поредните индустрии, които се очаква да понесе сериозни щети, е алкохолната". Това заяви председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки у нас Ралица Скорчева пред Bloomberg по повод очакванията Европейският съюз да наложи нови мита върху вноса на американски спиртни напитки от 1 януари 2020 г.

"Имаме теория, при която трябва да бъдем подготвени за налагане на тарифи върху британските алкохолни продукти след октомври. Около 75% от уискито на рафтовете в България ще бъде на по-висока цена с между 2-6, а може би и 10 лв. Ще се получи една изкуствено създадена от правителства и политици премиумизация в ценовото позициониране на вносните алкохолни продукти", коментира Скорчева. Тя подчерта, че 25-процентните мита от ЕС върху всяко внесено американско алкохолно буре не означават, че това повишава с толкова цената на алкохола върху рафта за крайния потребител.

Председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки отбеляза, че бизнесът реагира превантивно, презапасявайки се със стока преди въвеждането на съответните санкции. "За юни износът на уиски от САЩ може и да е спаднал с 21%, но това се дължи на презапасяването през 2018 г., преди да бъдат наложени първите повишения на митата. Сега складовете на дистрибуторите все още са пълни", допълни Скорчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във