Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговската война ще срази долара

Докато инвеститорите се опитват да разгадаят дали щатският президент Доналд Тръмп ще понесе разгърната търговска война, някои анализатори застъпват мнението, че от нея би загубила американската валута. Банкери от "Голдмън Сакс груп" и "Дойче Банк" пък съветват ентусиастите да се порадват овреме на седемседмичния подем на зелените пари. Защото евентуалната спирала от ответни митнически мерки заплашва да охлади световния растеж, да ускори щатската инфлация и евентуално да подкопае доверието в американските активи.

Поуките от предишни щатски протекционистки инициативи през  70-е години на миналия век показват, че потърпевш накрая е винаги доларът, защото пазарите спекулират, че американските политици желаят по-слаба национална парична единица, смятат анализатори на "Голдмън Сакс". Именно търговските търкания са помогнали на банкерите да оформят прогнозата си за обезценяване на американския долар до 1.25 за едно евро през идните 12 месеца от сегашните около 1.1770 долара за евро. 

Днешното състояние на нещата връща  анализаторите в миналия век. Там един от шефовете на поделението за глобална валутна стратегия на "Голдмън Сакс" - Зах Пандъл, открива изобилие от прецеденти, започващи от администрацията на Ричард Никсън, които показват как въведените мита причиняват  спад на долара. Например, когато през 2002-ра тогавашният президент Джордж Буш качва митата, за да защити страната си от скок на вноса, от това  следва  обезценяване на зелените пари и премахване на фиксирания курс на китайския юан към долара през 2005-а. Да не споменаваме споразумението "Плаза" през 1985-а, отслабило долара и последвало периода на протекционизъм по времето на Рейгън.

За  Торстен Слок от "Дойче Банк" "дяволът" се крие в политическата несигурност и в инфлационната перспектива. Ако бъдат въведени значителни мита и последват реципрочни мерки, също и неопределен ефективен размер на данъците, това ще доведе до спад на долара. Просто защото чужденците ще се вгледат в зелените пари и ще усетят, че в действителност не разбират накъде върви  търговската политика на САЩ и как ще приключи. И съответно  ще загубят доверие във валутата. Според Слок митата ще качат инфлацията заради повишението на цените на вноса, най-вече защото Тръмп е насочил налозите основно към суровините. Така разходите на входа на производствения процес за щатските компании ще нараснат. Ще се повиши и доходността на американските ДЦК, защото инфлацията в Щатите по някои показатели вече е достигнала целевите за Федералния резерв 2% годишно.

Основателят на консултантската компания Gavekal Research - Чарлз Гейв, пък предупреди клиентите си на 6 юни, че евентуалният мечи пазар (спад на световните фондови борси) ще тръгне от еврозоната. Той посочва, че там единната валута "разрушава стопанствата на южните държави от 20 години и местното население все по-настойчиво отказва да носи тежестта". Gavekal Research е разработила два индикатора - един технически и един фундаментален, които рисували "обезпокоителна картина" на пазарите извън Щатите. Те показват, че акциите на компаниите извън Америка са започнали да изостават от щатските, а апетитът за рискови активи намалява.

Не всички застават срещу долара в сегашната обстановка. Според експерти на "Амунди Пайъниър асет мениджмънт"  Америка ще засенчи конкурентите си в предизвикано от митата забавяне на световния растеж. Техният сценарий е в подкрепа на зелените пари, защото Федералният резерв ще продължи да нормализира паричната си политика, докато централните банки в Европа и в Азия вероятно ще се задействат доста по-късно. Стопяват се и шансове за скорошна сделка по Северноамериканското споразумение за свободна търговия, което потиска валутите на Канада и на Мексико. Те буквално потънаха на 5 юни заради опасенията, че търговският пакт с Щатите няма да бъде одобрен от Конгреса преди 2019-а.

Едно от най-очакваните събития през седмицата е срещата на Тръмп с другите лидери от Г-7 на 8 и 9 юни в Квебек. От нея инвеститорите очакват насоки за бъдещия развой на търговската сага. Не по-малко интересни са и съвещанията на паричните стратези на Федералния резерв (на 12 и 13 юни) и на управителния съвет на Европейската централна банка (на 14 юни в Латвия), които ще очертаят траекторията на лихвените проценти. Главният икономист на ЕЦБ - Петер Прает, потвърди на 6 юни, че събирането през следващата седмица ще е отправна точка за вземането на решение кога да бъде прекратена банковата програма за покупка на активи. 

Засега като че ли се сбъдват прогнозите на противниците на долара. Най-вече заради туширането на емоциите около Италия и заради храбрите думи на Прает за наближаващ край на програмата за парични стимули на ЕЦБ. В късната следобедна европейска търговия на 6 юни еврото се разменяше срещу 1.1785 щ. долара.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три работни дни на миналата седмица и първите два на тази се активизира. Средният дневен валутен оборот достигна 2328 млн. евро (4554 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във