Банкеръ Daily

Кристалина Георгиева:

Търговската сделка между САЩ и Китай ще намали глобалната несигурност

Подписването на "първа фаза" от търговското споразумение между Съединените щати и Китай ще намали, но не и елиминира несигурността, която подкопава глобалния икономически растеж. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева, цитирана от "Ройтерс".

На събитие в Петерсонския институт за международна икономика Георгиева отказа да даде глобална икономическа прогноза, като заяви, че такава ще бъде дадена в понеделник на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Директорът посочи, че МВФ очаква търговската сделка да гарантира, че брутният вътрешен продукт на Китай ще нарасне с 6% през 2020 г. и допълни, че е споделила тази прогноза с вицепремиера на Китай Лу Хъ на среща тази седмица. "Споразумението носи на Китай икономически растеж в диапазона от около 6% за 2020 г. и той едва ли ще е по-нисък", каза тя.

Георгиева заяви, че преди това Фондът е считал, че напрежението в световната търговия ще намали с 0,8% или със 700 милиарда долара растежа на световната икономика. Само около една трета от понижението се дължи на тарифите, а по-голямата част е резултат от забавянето на бизнес инвестициите. Тъй като американско-китайското търговско споразумение е само временно решение, въздействието върху инвестициите няма да бъде изкоренено, смята Георгиева. 

"Това, което наблюдаваме сега е, че има известно намаляване на несигурността, но тя не е елиминирана", посочи директорът на Международния валутен фонд.

Кристалина Георгиева каза още, че МВФ обичайно подкрепя многостранните споразумения и предупреди, че двустранните могат да имат отрицателни последици за световния икономически растеж в по-дългосрочен план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във