Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговска сделка между Лондон и ЕС през 2020-а е абсурд

Борис Джонсън май прекалява с оптимизма.

Британският премиер Борис Джонсън е по-добре да бъде честен пред избирателите си за това колко ще е сложно постигането на търговско споразумение с ЕС. Това коментира за Euractiv сър Майкъл Лий, бивш главен преговарящ за разширението на ЕС.

Обещанията на Борис Джонсън за чиста раздяла с ЕС без повече отлагания се базира на твърдението му, че той може да договори изгодно споразумение за свободна търговия с Брюксел в рамките на 11 месеца от Брексит.

Поради това Джонсън отхвърля необходимостта Великобритания да поиска удължаване на вече определения преходен период, който изтича на 31 декември 2020 г. Твърденията му обаче са силно заблуждаващи.

Най-късите преговори за свободна търговия, които ЕС досега е водил, са с Южна Корея и са отнели две години и половина плюс още 18 месеца за одобряване и ратификация.

За договарянето на повечето такива споразумения са нужни шест години. Преговорите за сделката с Канада, често сочена за пример за Великобритания, започват през 2009 г. и приключват през 2017 г. Още седем години ще са нужни, за да влязат в действие всички нейни аспекти.

Джонсън твърди, че за Великобритания ще е по-лесно и по-бързо, тъй като тя тръгва от пълна интеграция с ЕС и се стреми само към базови споразумения за свободна търговия за промишлените стоки, услугите и земеделската продукция. Той обещава да ускори преговорите, като премахне вносните мита за 87% от стоките.

Британската търговия наистина сега е напълно интегрирана с ЕС. Но когато Великобритания напусне, тя се превръща в "трета страна" и новата търговска сделка трябва да се изгради от нулата, тухла по тухла, и да покрие всички аспекти на новите отношения.

Нищо от старите отношения няма автоматично да се пренесе в новите. Всичко трябва да се предоговори дума по дума. Британските и европейските преговарящи ще трябва да преминат през хиляди тарифни стойности, за да бъдат определени митата и техническите договорености, които ще се прилагат за всеки продукт.

Дори за продуктите с нулеви мита преговарящите ще трябва да се разберат за "правилата за произход" – т.е. каква част от продукта трябва да бъде произведена във Великобритания или ЕС, за да бъде освободена от мита. Отделно от това са здравните стандарти и стандартите за сигурност.

По време на преговорите безброй компании, съюзи, инвеститори, фермери, риболовци усилено ще лобират. Печалбата на някои от най-динамичните британски компании ще зависи от техническите правила, които бъдат въведени за главния им пазар – този на ЕС.

Всякакви опити за ускоряване на преговорите при закрити врати могат да навредят на новото правителство, което отново може да се крепи на крехко малцинство. Рестриктивните мерки, засягащи живеещите на Острова граждани на ЕС и пребиваващите там учени и студенти, приети в името на възстановяването на контрола върху британската територия, могат сериозно да повлияят на преговорите.

Борис Джонсън би могъл да обяви пробив в преговорите и победа само ако е готов да забие нож в гърба на приятелите си, мечтаещи за Сингапур на Темза, и да се ангажира да прилага за целия срок на споразумението принципите, правилата и стандартите на ЕС.

Той обаче гръмогласно се застъпи за правото на Великобритания да се освободи от правилата на ЕС и умаловажи договореното от Тереза Мей съобразяване с европейските регулации.

След като бъде договорено, споразумението за свободна търговия трябва да бъде подписано и ратифицирано. На теория ЕС би могъл да ратифицира ограничено споразумение, без да се изисква гласуване от 27-те страни членки. Те обаче ще настояват да се иска съгласието им за такъв важен търговски партньор като Великобритания.

До неотдавна чисто търговските аспекти на споразумението можеха да се прилагат временно, в очакване на ратифицирането. Новата председателка на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обаче обеща, че бъдещите търговски сделки ще се прилагат временно само след одобрение от Европарламента.

Най-добре е за британският премиер да бъде честен с избирателите за сложността на предстоящата задача, вместо отново да бъде обвинен в двуличие, когато обещанието му за сключване на търговско споразумение с ЕС през 2020 г. пропадне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във