Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Търговията с дългове е в патова ситуация

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Донякъде под влиянието на особеностите на търговията в края на годината,  донякъде от характера на  политическите процеси в Европа държавните дългове бяха търсена инвестиция през изминалата седмица. Ключовите емисии на почти всички основни издатели на такива книжа отбелязаха спадове на доходността, давайки сигнали за посоката на процесите през последните няколко седмици за търговия през 2017-а.

Новината на седмицата идваше от Германия - там  за първи път през последните  повече от 12 години  наблюдаваме  политическа нестабилност. Изненадващо  преговорите за формиране на коалиция между партията на доскоро несменяемия канцлер - Ангела Меркел, зелените и свободните демократи пропадна поради различия между двамата по-малки преговарящи,  свързани с евроинтеграцията. Така бундесрепубликата, изглежда, е изправена пред  нови избори в началото на 2018-а. Въпреки това все още има вероятност за нова "голяма коалиция" между християндемократите и социалдемократите или поне консултациите при президента показват това. На този фон търговията с бундове бе по-скоро волатилна в тесни граници.  Десетгодишните немски ДЦК приключиха седмицата при  доходност от 0.35% и понижение от 0.9 базисни точки. За сравнение - в ядрото на еврозоната инвеститорите бяха по-ориентирани към френски дълг,  чиято доходност (за десетгодишните книжа) отбеляза седмичен спад от 3.1 базисни точки до 0.673 на сто.

Периферията също се озова откъм печелившата страна през тази седмица. Поредните позитивни данни за икономиката, свързани с индексите на настроенията на производителите, доведоха до засилване на търсенето на италиански и испански дългови книжа. Десетгодишните италиански ДЦК приключиха седмицата при  доходност от 1.778% и спад от 5.2 базисни точки. Според доклад на "Оксфърд Икономикс" пък евентуална независимост на Каталуния би донесла загуби за испанската икономика в рамките на 18 млрд. евро, което няма да изтрие, а само ще забави очаквания икономически ръст на иберийската страна през следващите години. Следвайки тренда на търсене на държавни дългове, доходността по испанските десетгодишни ДЦК се понижи със 7.7 базисни точки до 1.471% през седмицата.

Във Великобритания новините през седмицата се въртяха около бюджета на страната за 2018 г. и донякъде изненадващото нарастване на планираните дългови емисии. Въпреки тези новини джилтовете също бяха печеливша инвестиция през седмицата, като доходността по десетгодишните книжа отбеляза спад от 2.9 базисни точки до 1.254 на сто.

В САЩ изненадата дойде от обявяването на протокола от последното заседание на Фед, в който се видя, че някои от членовете на борда на монетарната институция се опасяват за изоставане на инфлацията. Трежъритата бяха подкрепени и от известно затваряне на печалбите на някои застрахователи, които пренастройват портфейлите си към повече дългови инструменти в края на годината. Общият ефект върху десетгодишните трежърита се равняваше на спад в доходността от 2.4 базисни точки до 2.320 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във