Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговията на диаманти се прехвърля онлайн

‎Канадската компания за добив на диаманти Lucara Diamond Corp, която неотдавна откри в Ботсвана втория по големина необработен диамант в новата история, "хвърля ръкавица" на гиганти от бранша като De Beers и Alrosa с онлайн платформа за търговия Clara. Тя може да замени съществуващите в момента физически аукциони. Услугата дава възможност на Lucara да изпълнява изискванията на купувачите като не само спестява на бижутерите неудобствата да пътуват до Ботсвана, но и като прекратява практиката да купуват камъни "на килограм". Те по правилоизползват само някои от тях и след това трябва да продават останалите на вторичния пазар. 

"За първи път производителите купуват само онова, което им трябва и не е необходимо да носят и излишни запаси", коментира Айра Томас - главен изпълнителен директор на Lucara. Тя допълва, че едрите компании за бижута не искат да навлизат в бизнеса на вторичната търговия и просто се опитват да отсеят диамантите, необходими за собствената им продукция.

Lucara се опитва да привлече на Clara повече независими производители. Целта е поне част от годишната търговия на диаманти в размер на 18 млрд. щ. долара да се прехвърли на нея. Или, както посочва госпожа Томас, ако компанията успее да осъществи транзакции за 1.5 млрд. долара през Clara, то паричният поток от тях ще е точно толкова важен колкото от генерирания от мината. 

Засега не се знае дали Lucara ще успее да "подмами" едри производители да използват системата й. Защото световният лидер в бранша De Beers е известен със стриктния си контрол върху пазара на диаманти и от десетилетия разчита на собствена система за продажба на камъните. Компанията създаде платформата Tracr, използваща "вериги от блокове" (blockchain), с която да разшири възможностите си за проследяване на диамантите. Към тази пилотна програма през октомври 2018-а се присъедини и другият гигант от бизнеса - руската Alrosa.

Clara също използва технология blockchain, която се оказва обещаваща за диамантения бранш, затлачен от етични проблеми, включително и търговията на т. нар. "кървави диаманти", използвани за финансирането на въоръжени конфликти. Технологията на платформата е подобна на Tracr на De Beers, но основната й цел е да среща продавачите и купувачите. И макар че засега е трудно да се предвиди успеха й, Ола Содермарк - анализатор на ценни книжа в Kepler Cheuvreux, открива потенциал в инициативата. И смята, че ключът е да се убедят повече производители да се включат към Clara. Защото собственият оборот на Lucara не е достатъчен за "летящ" старт.  

Основаната през 2007-а във Ванкувър Lucara Diamond Corp обяви официално на 25 април, че е изкопала най-едрия в новата история необработен диамант в мината си "Карове" в Ботсвана. Той е 1758-каратов, по-голям е от топка за тенис, тежи почти 352 грама и отстъпва по големина единствено на 3106-каратовия (621 грама) диамант "Кулиан", открит в Южна Африка през 1905-а. 

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във