Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговците залагат на загуба на Тръмп

Възродена търговия на валутна двойка отпреди четири години, когато Доналд Тръмп спечели надпреварата за Белия дом, навежда на мисълта, че този път валутният пазар се подготвя за победа на опонента му Джо Байдън. В сделките участват паричните единици на Мексико и на Русия - двата развиващи се пазара, за които се предполага, че са най-серозно засегнати от външната политика на Тръмп. През 2016-а инвеститорите купуваха рубли и продаваха песо в очакване кандидатът на републиканците да подобри отношенията с руския президент Владимир Путин и да ограничи търговските връзки с Мексико след като спечели изборите. Напоследък обаче се наблюдава обратната търговска активност след като Байдън поведе в социологическите проучвания.   

Мексиканското песо е поскъпнало с повече от 6% към щатския долар през последните три месеца, което го прави първенец по печалби сред валутите на водещите развиващи се пазари. Причината: инвеститорите се надяват, че по-щедрите стимули при управлението на Байдън ще помогнат за скок на мексиканския износ за Америка. Рублата пък се е обезценила с повече от 8% през същия период заради прогнозите на валутните търговци, че демократ в Белия дом ще наложи по-строги санкции на Москва. 

Не всички експерти са съгласни с подобна логика. Сергей Стриго - паричен мениджър в лондонския офис на европейското дружество за управление на активи "Амунди" - коментира, че тазгодишните избори в САЩ са твърде непредвидими, за да създават търговски опции. Той споделя, че през 2016-а е купувал руски рубли и е продавал мексиканско песо, но през тази година, редом с позиците си в мексиканската парична единица използва спада на рублата, за да купува. 

Налице са и други фактори. Сред тях е черното злато, чийто ценови ръст през 2016-а помогна на руските пари, докато тазгодишния срив на петролните котировки натиснаха рублата без да засягат песото. Същевременно, орязването на лихвените проценти понижи привлекателността на деноминираните в рубли облигации за чуждестранните инвеститори.   

Събитията след последните президентски избори в САЩ също показват, че използването на валутите като фактор за отгатване на изхода от вота е доста сложна и проблемна задача. Ако се върнем отново назад, рублата продължи да поскъпва и през 2017-а преди срива, последвал обвиненията срещу Тръмп, че Москва се е намесила в неговата кампания. Президунтът Путин коментира през седмицата, че консенсусът на двете основни политически сили в САЩ около необходимостта Русия да бъде изолирана, показва, че управлението на Тръмп не е донесло очакваните ползи за страната. Администрацията на сегашния стопанин на Белия дом е наложила или удължила 46 пъти санкции срещу Русия - повече от което и да било друго американско правителство, допълва Путин. 

Мнозинството анализатори и инвеститори все пак са убедени, че Байдън начело на САЩ едва ли ще подобри връзките с Кремъл. И че са налице доста рискове за нови санкции: предполагаемото вмешателство на Москва в предишния вот за президент на САЩ, случая Скрипал, отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални с "новичок", подкрепата на Москва за Алексанър Лукашенко за президент на Беларус при оспорван от опозицията в страната изборен резултат.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във