Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговците залагат на лихвен ръст от нови 2% на Острова

Британската валута падна за кратко до най-ниската в историята на търговията си стойност от 1.0327 щ. долара в азиатската търговия в Токио на 26 септември - срив с 4.85% след загубените 3.61% на 23 септември. Причината - устремът на инвеститорите да закрият дългите си позиции след като финансовият министър на Великобритания Куази Куартенг огласи плана си за най-големите от 1972-а данъчни редукции и за най-високия ръст на заемните средства, с които те да бъдат платени. 

Впоследствие, след като мина първата вълна от изпълнените ордери за ограничаване на загубите (stop-loss), паундът се окопити и поскъпна първо до 1.0560 долара, а в 13.19 ч. българско време - до 1.0693 долара, след като приключи търговската си сесия на 23 септември на 1.0859 долара. Валутни анализатори описаха рекордния срив на английските пари като "невероятен". А сър Джон Гийв - бивш заместник председател на "Бенк ъф Инглънд", коментира в сутрешния блок на "Би Би Си" на 26 септември, че ще бъде силно притеснен, ако е все още на работа.

Т. нар. "мини-бюджет" на Куартенг връща финансовата политика на Обединеното кралство към доктрините на Тачър и на "Рейгъномиката" от 80-е години на миналия век и трябва да измъкне националното стопанство от периода на двуцифрена инфлация, натрупана от растящите цени на енергията и от стагниращия ръст на трудовите възнаграждения през последните 15 години. Като цяло програмата ще изисква тегленето на допълнителни заеми от 72 млрд. паунда само през идните шест месеца.

Министър Куартенг защити през уикенда мини-бюджета си и каза, че данъчните редукции "облагодетелстват хората от цялата данъчна скала", а не само богатите, както твърдят критиците му. Три дни след фискалното изявление финансовият министър каза, че това е едва началото на правителствения дневен ред, който трябва да съживи анемичната британска икономика. И че той и премиерът Лиз Тръс ще продължат след Нова година с евентуални нови редукции на ДОД, защото са убедени, че именно обикновените британци ще движат напред икономиката. Куартенг е разпоредил преразглеждане на всички данъчни ставки преди да внесе бюджета и добре информирани източници твърдят, че той смята да премахне налога на родителите, които печелят повече от 50 хил. паунда и искат детски надбавки, да повиши годишните плащания от пенсионните пулове и да разреши данъчни облекчения на лицата, които си стоят у дома, за да се грижат за деца или любими хора.

Междувременно, паричните пазари са вкарали в цените извънредно лихвено увеличение от 200 базови пункта до следващото  съвещание на "Бенк ъф Инглънд" през ноември - четири пъти по-голямо от последното повишение с 0.5 процента. В момента лихвата по депозитите на Острова е 2.25%, като анализатори очакват 5% до май 2023-а.

Междувременно, британските правителствени облигации също се обезцениха драстично, а доходността им скочи най-мощно в рамките на един ден за последните три десетилетия на 23 септември. Петгодишният държавен дълг, който е най-чувствителен към всякакви краткосрочни лихвени промени или очаквания за кредитните разходи, повиши годишната си възвръщаемост с цели 50 базови пункта - до 4.54 процента. А доходността на базовите десетгодишни ДЦК надхвърли 4% и в обедната европейска търговия котировката беше 4.12 процента.

В тази обстановка трябва или да има много по-висок растеж, което не се случва в момента, или далеч по-висока възвръщаемост на облигациите, за да бъдат мотивирани инвеститорите да насочат капитали към Острова, коментират икономисти. Което означава, че "Бенк ъф Инглънд" ще трябва да направи извънредни повишения на лихвените проценти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във