Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговците вгорчават живота на централните банкери на Швейцария и Израел

Валутните пазари тестват готовността на Берн и Тел Авив да поддържат паричните си стратегии и зададените целеви параметри чрез обменните курсове на паричните си единици, които са изключително важни за стабилността в двете държави, коментират анализатори от бранша.  

Паричните стратези и на Швейцария и на Израел по правило отслабват националните валути, за да подкрепят икономиките си. В момента обаче инвеститорите атакуват готовността на централните им банки за валутни интервенции в условията на просветляване на перспективите за растеж и инфлация.

Израелският шекел се изкачи на 2 ноември до най-силната си котировка за последните 25 години преди да загуби част от спечеленото, а централните банкери на страната отказаха да коментират дали са се намесили на пазара. Швейцарският франк пък поскъпна в началото на седмицата до най-високата си стойност към еврото за последните 17 месеца.  

На практика Швейцария и Израел са поредните пазарни мишени на търговците.

Резките колебания на валутите им се случиха след като на редовното си съвещание за паричната политика на 2 ноември Резервната банка на Австралия се отказа да поддържа целевото равнище на доходност от 0.1% на държавните облигации с падеж през април 2024-а. Причина за промяната бяха масовите продажби на правителствените дългови книжа, които "изстреляха" тяхната възвръщаемост осем пъти над поддържаната от централната банка стойност.  

Всъщност, промяната е следствие на по-мащабния обрат на нагласите на глобалните пазари, които залагат на затягане на паричната политика в отговор на ръста на потребителските цени. Това принуждава централните банки да балансират очакванията на търговците и необходимостта да подкрепят все още крехкото икономическо възстановяване от пандемията.

Централната банка на Израел обяви, че ще започне да редуцира програмата си за покупка на облигации в обем от 85 млрд. шекела (27 млрд. долара) до края на годината. 

Израелската парична единица поскъпна до 3.1008 шекела за един щ. долар - най-силното равнище от март 1996-а, а в следобедните часове на 3 ноември се разменяше срещу 3.1349 шекела за един долар. Валутният скок се обяснява с рекордните директни чуждестранни инвестиции и с намеренията на израелските центрани банкери да затегнат паричната политика. 

Търговците прогнозират още ценови обрати. Това се вижда от пазарните оценки, изразени чрез едномесечната стойност на колебанията на курса шекел/долар, която е най-висока от май. 

Централната банка на Израел въведе през януари програма за валутна търговия в размер на 30 млрд. щ. долара, за да помогне на страната да премине през пандемията от коронавируса. Израелските централни банкери вече са купили 28.3 млрд. долара по тази схема, но тя ще бъде използвана на валутния пазар когато е необходимо дори след изтеглянето й, заяви банковият председател Амир Ярон. 

Швейцарската национална банка се очаква да запази лихвената си политика на текущите минус 0.75% до края на годината и да продължи с валутните интервенции, ако се налага. 

Швейцарският франк се повиши до почти 1.05 за едно евро - най-високата стойност от май 2020-а, а в следобедната търговия на 3 ноември се разменяше срещу 1.0560 франка за едно евро.  

Валутни анализатори прогнозират атаките на дилърите да продължат "да клатят" швейцарската парична единица. Те посочват, че критичната котировка, която би провокирала намесата на швейцарските централни банкери, е около 1.05 франка за едно евро. И самият факт, че стойностите са малко над това равнище, показва, че търговците се страхуват от интервенции. 

Инфлацията в Швейцария се е повишила леко през последните месеци, но все още е далеч от целевите 2% годишно, които биха провокирали евентуални лихвени увеличения. През октомври тя достигна 1.3%, а оценките на централната банка са за 0.5% средно за тази година и едва 0.7% през идната. 

По-високите инфлационни равнища донякъде оправдават въздържането от валутни интервенции. Просто защото те могат да доведат до по-нататъшно поскъпване на франка, посочват валутни стратези на "Джей Пи Моргън Чейз". Ограничаването на валутната ликвидност в отговор на инфлационен подем автоматично ще се прехвърли на валутния курс, защото ще доведе неизбежно до по-малко интервенции и в екстремен случай - до никакви намеси, твърдят банкерите. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във