Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговците претеглят шанса на валутите

Слабостта на щатския долар и на еврото поставя инвеститорите пред дилемата коя от двете валути е най-добрият източник за финансиране на сделките "carry trades" (при които търговците теглят заеми в парични единици с ниски кредитни разходи и влагат средствата в по-доходоносни активи). Засега  зелените пари се очертават като фаворит за масовите потребители.

Американският долар се хлъзга надолу от второто тримесечие на 2020-а, след като Федералният резерв оряза почти до нула лихвените проценти и инфекцията от коронавируса порази стопанството на страната. Еврото  от своя страна, също започна да отслабва през последните седмици и дори за кратко падна под стойност 1.20 щ. долара, защото забавянето на имунизацията срещу COVID-19 охлади оптимизма за по-силно икономическо възстановяване на еврозоната. 

Предизвикателството за  откриването на най-подходящата валута за финансиране на сделките се върна на масата след като централните банки на развиващите се пазари започнаха да намекват за по-стриктни по отношение на регулациите парични   политики в хода на съживяване на стопанствата им от пандемията. Тези смели намерения ще вдъхнат живот на операциите carry trades, които позамряха в периода на свръхниска доходност в световен мащаб. 

И доларът, и еврото губят почва спрямо конкурентите от развиващите се пазари. Щатската валута е поевтиняла към паричните единици на 17 от 22 анализирани от агенция "Блумбърг" икономики през последните шест месеца. Еврото пък е паднало към 14 от членовете на същата група през тази година. 

По сметки на "Блумбърг" в периода от 17 август 2020-а до 17 февруари 2021-а финансираните с щатски долари сделки carry trades в китайски юани са се отплатили с 4% доходност, в турски лири и мексиканско песо - с почти 2%, а в руски рубли - с грубо 0.4 процента. Резултатите при използване на еврото като финансираща валута през същия период са по-слаби: от китайски юани - 2.5%, от турски лири - 1.7%, от мексиканско песо - 1.8%, от руски рубли - едва 0.2 процента. 

Стратегията за теглене на заеми в долари и инвестирането им в кошница от десет валути на развиващи се икономики от началото на януари е щяло да донесе 1.6% доход на търговците, показват изчисления на агенция "Блумбърг". Подобни сделки, финансирани в евро, пък щяха да имат 2.3% възвръщаемост през същия период.

Какво е мнението на инвеститорите и анализаторите:

Фаворитът на "Ситигруп" е доларът

"Ситигруп глоубъл маркетс" предпочита да финансира сделките си carry trades в активи на развиващи се стопанства със зелените пари. Просто защото историята показва, че те отслабват по-съществено от еврото в периоди на глобално икономическо възстановяване, твърдят стратезите на банковото управление. Дори щатското стопанство да нарасне по-бързо от европейското, това няма да е достатъчно за засилване на долара. Което се е вижда и от анализа на предишните три периода на изпреварващ икономически подем на САЩ спрямо основните конкуренти, когато  доларът все пак е отслабнал. 

"Юнион банкер приве" също предпочита долара

Мотивът на хората от швейцарската частна банка е, че макар  еврото да поевтинява заради опасенията от по-продължително отлагане във времето на процеса по ваксинация срещу коронавируса, това ще е временно и ще настъпи обрат, след като имунизационния процес се ускори. 

"Данске банк" предпочита еврото

Експертите на датската банка твърдят, че еврото ще отслабне заради неравномерната скорост при  възстановяването на еврозоната и на САЩ, както и заради очакванията Китай да започне да затяга монетарната си политика, след като се възстанови от пандемията. Това може да повлияе на търсенето на стоки, произведени в Германия, която е третият по големина износител за азиатския колос. "Данске" прогнозира, че еврото ще отслабне до 1.16 щ. долара през следващите 12 месеца от сегашните си равнища  - в диапазона 1.20-1.21 долара. 

"Джей Пи Моргън" залага на еврото

Валутните стратези на "Джей Пи Моргън Чейз" съветват клиентите си да започнат да закриват позициите си за финансиране в долари и да преминат в евро предвид растящата доходност на щатските държавни облигации. Една от сделките, които банковите експерти препоръчват във февруарския си анализ, е да се използва 100% финансиране в евро и инвестиране на средствата в руски рубли. 

"Авива" харесва и долара, и еврото

"Авива инвестърс" - глобалното поделение за управление на активи на френската застрахователна група "Авива" - запазва зелените пари като базов инструмент за финансиране на сделките си carry trades, но започва да забелязва и известна полза от използването на еврото. Според валутните специалисти на компанията, доларът ще поевтинява, защото сегашната му пазарна оценка е завишена и защото той по правило отслабва в периоди на икономическо възстановяване. Същевременно, американската валута ще се сблъска и със сериозните предизвикателства на фискалния и търговския дефицит на страната. Мениджърите на "Авива инвестмънтс" обаче "повишават от тактическа гледна точка размера на частта за финансиране с евро, за да се защитят срещу краткосрочно поскъпване на долара". 

Засега зелените пари поскъпват спрямо нискодоходните валути и на 17 февруари достигнаха до най-високата си котировка към йената за последните пет месеца - 106.22 йени за един долар. Основната причина е скокът на доходността на американските държавни облигации в очакване на по-нататъшен икономически подем и вероятно ускоряване на инфлацията. Годишната възвръщаемост на базовите десетгодишни щатски дългови книжа скочи до 1.333%  - срещу 1.20% в края на миналата седмица. 

Еврото бе засегнато по-слабо от доларовия ръст и в следобедната търговия на 17 февруари се разменяше срещу 1.2065 долара. Основната причина се криеше в скока на доверието на германските инвеститори в икономическата перспектива на страната до най-високата стойност от септември 2020-а насам. Оптимистична бе и новината, че еврозоната е разкрила нови работни места в края на миналата година - заетостта в 19-членния блок се е повишила с 0.3% в периода между октомври и декември 2020-а - втори пореден тримесечен ръст. БВП се е свил с 0.6% - малко по-щадящо от първоначалната оценка. Във Франция безработицата е намаляла до 8% през четвъртото тримесечие, а Нидерландия отчете 0.1% икономически спад през този  период в сравнение с предишния тримесечен период. 

В късния следобед на 17 февруари еврото загуби още трийсетина цента спрямо долара и се доближи до 1.20 долара след новината, че щатските продажби на дребно през януари са скочили с 5.3% спрямо декември 2020-а (при очакван месечен ръст от 1.1%) - най-мощно за последните седем месеца. Което вдъхва надежда, че стимулите дават резултат и помагат за подема на индивидуалното потребление след слабото четвърто тримесечие на миналата година. Впоследствие единната европейска валута тръгна нагоре и в сутрешната търговия на 19 февруари надхвърли 1.21 долара. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във