Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговци в Amazon и eBay се възползват от коронавируса и продават до 10 пъти по-скъпо

Компаниите ще блокират акаунтите им

Печалбите на платформите за онлайн пазаруване eBay и Amazon не спират да нарастват заради коронавируса. Но това се дължи и на търговци, които продават на "изнудващи" цени, показа разследване на потребителската организация във Великобритания. 

Разследването на Which?- кампания към Асоциацията на потребителите в Обединеното кралство,  констатира "последователно завишаване на цените" на предмети от домакинството, включително почистващи препарати, дезинфектанти за ръце, термометри, бебешки памперси, тампони -  всички те са били с голямо търсене след избухването на епидемията от коронавирус и не са достигали в супермаркети и аптеки.

Органът по конкуренция и пазари на Великобритания създаде коронавирусна група за борба с компаниите, които печелят пари, възползвайки се от ситуацията. Работната група вече се свързва с търговците и онлайн платформите за търговия относно прекомерното ценообразуване на някои продукти.

Разследването намира активни обяви и търгове за драматично завишени артикули, включително термометър, който обикновено на дребно се продава за 44 евро, е на цена от 300 евро в eBay и 165 евро в Amazon. Бутилка с дезинфектант за около 3 евро се продава за близо 30 в eBay.

На сайта на аукциона на eBay шумът от оферти изстреля цената за пакет от три бутилки спрей и три пакета антибактериални кърпички на 230 евро. Там 50 мл бутилка антибактериален гел за ръце се продава за повече от 100 евро, въпреки че обикновено струва около 1.50 евро. Миналата седмица "Гардиън" намери потребител на eBay във Великобритания, който продава 72 тоалетни ролки за 84,99 британски лири (92 евро), което е утроена цена за продукта на дребно.

"Онлайн пазарите са предприели някакви действия срещу коронавируса, но нашето разследване показва, че недобросъвестни продавачи все още печелят от страховете на хората, като продават основни артикули на изнудващи цени в eBay и Amazon. Тези компании трябва да изпълнят своите обещания за прекратяване на коронавирусната печалба и Органът по конкуренция и пазари трябва да е готов да предприеме решителни действия спрямо тези практики," заявява Сю Дейвис, ръководителката на защитниците на потребителите в Which?.

"Всички елементи, маркирани от Which? са премахнати и са предприети действия срещу продавачите. В петък обявихме допълнителни мерки за справяне с ценообразуването, свързано с коронавирус. Това включва премахване на стотици хиляди обяви и спиране на десетки акаунти на лоши продавачи", посочи говорител на eBay.

"Разочаровани сме, че лоши участници в платформата се опитват изкуствено да повишат цените на продуктите с основна нужда по време на глобална здравна криза. В съответствие с нашата дългогодишна политика наскоро блокирахме или премахнахме десетки хиляди оферти", съобщиха от Amazon.

Facebook logo
Бъдете с нас и във