Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турция ще инжектира 4,9 млрд. долара в държавни банки

Турция обеща днес да увеличи капиталовото ниво на банките и да облекчи лошите дългове в един сектор, който остава в затруднение от миналогодишната валутна криза, тъй като страната се стреми да съживи икономиката, засегната от инфлацията и рецесията, пише Reuters.

Помощта за банките е първата стъпка в дългоочаквания пакет от реформи на правителството, който включва и обещания за увеличаване на ценните експортни сектори и за коригиране на данъците.

Икономиката на Турция изпадна в рецесия в края на 2018 г. и отчете най-голямото си свиване за тримесечие от десетилетие насам, лирата се срина с близо 30 %, валутната криза повиши инфлацията до 25 %, а компаниите и банките затънаха още повече в дългове в чуждестранна валута.

Финансовият министър Берат Албайрак каза, че Турция ще достави 28 млрд. лири (4,9 млрд. долара) за рекапитализиране на държавните банки и че частните банки биха могли да увеличат капитала си, ако е необходимо. Плащанията за дивиденти и бонуси ще бъдат също ограничени, добави той. "Тази промяна и процесът на реформи ще продължат решително през следващите четири години", каза Албайрак.

Миналата година турската лира загуби почти половината от стойността си спрямо долара. Кризата, която разтърси световните финансови пазари, бе предизвикана от напрегнатите отношения между САЩ и Турция и опасенията за независимостта на централната банка.

По думите на Албайрак, правителствените заеми ще бъдат предимно за стратегическите сектори, износа, с добавена стойност и местно производство. Той допълни, че правителството планира да интегрира фонда си за изплащане на трудови компенсации с частния си фонд за пенсионно осигуряване.

Капиталови разходи

Кристиан Маджо, ръководител на стратегията за нововъзникващите пазари в TD Securities в Лондон, заяви, че посланието за държавна подкрепа и фискална дисциплина е противоречиво. "Пазарът ще бъде много чувствителен към всяко влошаване на бюджета, защото това е един от малкото котви, които Турция все още има", каза той.

През октомври Турция обеща да намали капиталовите разходи с 20% през 2019 година.

Първоначалните резултати от местните избори на 31 март показаха, че партията на Ердоган губи контрол над Анкара и Истанбул, подбуждайки инвеститора да се тревожи, че Турция ще продължи да се опира на краткосрочни мерки за стимулиране, които не успяха да се справят с по-дълбоките слабости в икономиката. Но Албайрак, зетът на Ердоган, каза в истанбулската си презентация: "Ние не се отказахме от фискалната дисциплина преди изборите и няма да се откажем от нея след изборите." Правителствените заеми ще дадат приоритет на стратегическите сектори, износа и местното производство, каза още той.

Пакетът от реформи включва също намаляване на корпоративния данък и интегриране на фонда за обезщетения при изплащане на обезщетения в страната с частния пенсионен фонд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във