Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турция изненада с мощно увеличение на лихвите

Турската централна банка продължи да качва лихвите, за да овладее растящия инфлационен натиск - резултат от поскъпващия суров петрол и от високите пазарни колебания на турската лира. Банковият паричен комитет под ръководството на шефа на институцията - Наджи Агбал, повиши на 18 март базовата лихва по едноседмичните репо-контракти с цели 200 базови пункта - от досегашните 17 на 19 процента. Икономисти, анкетирани от агенция "Блумбърг", прогнозираха увеличение със 100 базови точки.   

В официалното съобщение след края на съвещанието на турските парични стратези се пояснява, че те са решили "да предприемат предварително и силно допълнително затягане на паричната политика". 

Актът на Централната банка на Република Турция (Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi) подкрепи националната валута, която поскъпна с 2.2% непосредствено след решението по време на търговията си в Истанбул - до 7.3393 лири за един щ. долар, но впоследствие леко отстъпи до 7.3490 лири за един долар. Базовият турски борсов индекс Borsa Istanbul 100 се повиши с 0.6%, а банковият индекс Borsa Istanbul Banks скочи с 3.1 процента.

Турските централни банкери качват лихвите в контекста на силния натиск на местния бизнес и на политиците срещу по-натъшни лихвени увеличения и в изпълнение на обещанието си да се придържат към целевата си инфлационна рамка, коментират икономисти. Те допълват, че решението от 18 март трябва да убеди и дребните и задграничните инвеститори, че институцията под ръководството на председателя си Агбал ще реагира своевременно срещу всяко бъдещо влошаване на инфлационните очаквания.    

Турската инфлация се ускори за пети пореден месец през февруари под натиска на поскъпващия суров петрол и на слабостта на турската лира и породи надежди за лихвен ръст. Цените на черното злато скочиха ударно от нивата под 20 щ. долара за барел в разгара на пандемичната криза през пролетта на 2020-а до малко над 70 долара за барел през миналата седмица. Оттогава подемът загуби скорост и петролните котировки се понижиха под 67 щ. долара за барел за горивото сорт "Брент". Но суровината все пак е с 30% по-скъпа отколкото в началото на годината и с около 2% над стартовите си цени през март. 

Наблюдаваното напоследък обезценяване на турската лира, която загуби над 8% от пазарната си оценка към зелените пари от средата на февруари насам, също оказва силен натиск върху Агбал. Слабостта на лирата е свързана най-вече със скока на доходността на американските държавни облигации, който вече предизвика масови продажби на валутите на развиващите се пазари. А турската парична единица се оказа най-тежко поразена сред тях. 

Веднага след встъпването си в длъжност през ноември 2020-а Агбал отмени сложната структура на финансиране и качи основната едноседмична репо-лихва с 625 базови пункта (а след поредното повишение от 18 март - вече с 825 точки), за да увеличи доверието на инвеститорите в надеждността на институцията.

Турската лира, въпреки сериозния си спад през последния месец, е поскъпнала с около 14% под зоркия поглед на новия банков шеф благодарение на растящите очаквания, че Турция се връща към по-ортодоксална монетарна политика. Което помогна на турската парична единица да се превърне в най-изгодната валута за сделките carry trade (бел. ред. - при които търговците вземат заеми във валути с ниски лихви и инвестират във високодоходни активи) през тази година след руската рубла. В тази връзка паричният мениджър от "Фиделити интърнешънъл" - Пол Гриър - коментира, че "докато турската лира предлага здравословни положителни прогнозни реални лихвени проценти, инвеститорите ще бъдат съблазнени от големите номинални приходи от carry trade" и ще започнат да търсят по-активно турските активи и пари.

Агбал затвърди това убеждение и по време на официалните съвещания на банката през първите два месеца на тази година с посланията си за затягане на паричната дисциплина. Той обеща да поддържа стриктна монетарна политика докато не постигне целевото инфлационно равнище от 5% годишно, не по-рано от 2023-а. Статистическата служба на страната ще публикува инфлационните показатели за март на 5 април. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във