Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турбулентна 2022-а очаква американския природен газ

Щатският природен газ ще има поредна буреносна година, защото изолацията, която навремето защитаваше северноамериканските енергийни потребители от задгранични трусове, се разпадна, вещаят анализатори.

Цените на базовите фючърсни контракти на американския газ са скочили с почти 45% през 2021-а - най-силното им годишно постижение за последните пет години, след като мразовитото време, което парализира добива, бе последвано от горещи летни вълни. Те повишиха потреблението и затрудниха заделянето на количества за зимата.

Търговци, производители и енергийни оператори ще се сблъскат с продължаващи пазарни коебания и растяща конкуренция от купувачи от далечни дестинации - до Полша и Нидерландия, които се борят с остра енергийна криза, наложила затварянето на едри потребители на електричество. "Голдмън Сакс груп" предупреждава, че е налице "очевиден риск от газов недостиг".

Задграничните играчи са купили 13% от произведеното от САЩ синьо гориво - седем пъти повече отколкото преди пет години, когато необходимата за износ на суровината инфраструктура все още не съществуваше. Преди създаването на американския газов експортен бизнес пазарът САЩ-Канада бе по-скоро провинциална ниша, където цените бяха подвластни на мразовитите набези в места като Питсбърг и Чикаго и на ураганите в Мексиканския залив. Тези дни обаче отдавна са отминали и брокери в Сеул и Ротердам плащат рекордни суми, за да съблазнят танкерите, натоварени с американски газ, да обърнат към тях.

Все пак, анализатори на сектора на суровините на "Джей Пи Моргън Чейз" успокояват, че въпреки очакваните ценови колебания на тези пазари, те няма да са толкова екстремни след като върховото зимно потребление приключи. Което се отнася най-вече за САЩ, където тези отклонения отсъстваха от години.

Ценовите колебания на газовите фючърси на търгувания в Ню Йорк природен газ достигнаха най-високия си за последните почти три години размах в началото на декември след като появилите се в късната есен опасения, че САЩ са на ръба на собствен колапс на доставките, не се оправдаха заради по-мекото от нормалното за този период време. В резултат котировките паднаха с над 40% от октомврийския си връх. Цените започнаха да се понижават и в Европа, защото увеличените пратки от американски втечнен газ отслабиха страховете от неизбежен недостиг, въпреки че купувачите от Стария континент все още плащат шест пъти по-скъпо от американските си конкуренти. 

Несигурността обаче не е изчезнала, защото най-студените зимни месеци на Северното порукълбо все още предстоят. Към 30 декември почти 50 танкера, натоварени с американски втечнен газ, бяха насочени към Европа до различни крайни дестинации - Гибралтар, Турция, Хърватска и Полша, показват данни, събрани от "Блумбърг". Което представлява впечатляващото 77-процентно увеличение в сравнение със седмица по-рано. 

Опасенията от климатичните промени провокират някои наблюдатели да предупреждават за потенциални повишения на летните колебания, защото най-топлите летни месеци могат да се окажат по-горещи от нормалното. 

Друг фактор за по-турбулентни пазари ще е значителният скок на националния газов добив, твърдят анализатори. "Бенк ъф Америка" прогнозира ръст на добива от 99 литра на ден през тази година. Това ще стане възможно благодарение на новите кладенци в шистовите полета от Западен Тексас до Пенсилвания. Американското производство на синьо гориво, без Аляска, се е увеличило с около 7% през 2021-а - повече от свързаните с пандемията редукции през 2022-а, по данни на "Блумбърг". 

Дневният добив може да скочи до рекордните 9.9 млн. кубически метра през 2022-а, заплашвайки да наводни пазара с повече газ от нужния за задоволяване на търсенето, твърди съоснователят на Again Capital - Джон Килдъф.  И допълва, че "светът ще се върне към свръхпредлагане през 2022-а".

"Бенк ъф Америка" посочва в анализа за клиентите си, че на "добре снабден" пазар фючърсните контракти, които се търгуват на борсата в Ню Йорк, ще се котират за средно 11.77 щ. долара за един мегаватчас през 2022-а и за 10.58 долара за мегаватчас през 2023-а. Средната цена през декември 2021-а бе малко под 13.65 долара за мегаватчас. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във