Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тъмните тонове взеха превес

Петър Драмов

"УниКредит Булбанк" АД

 

В  световната икономическа картина все повече преобладават тъмните тонове.

Ръстът на американската икономика продължава да забавя темпото си и  на тримесечна база се очаква БВП да се забави до 2% срещу 2.1% при предишния преглед. В Германия той вече се  свива. В същото  време инфлационните процеси в най-голямата европейска икономика също забавят скорост - до 1.6% през август,а бе  1.7%  през  юли.В еврозоната пък  потребителското доверие продължава да ерозира . Потребителите не само че оценяват текущата ситуация като по-лоша спрямо предходния месец , но и очакванията им за бъдещето са все по-мрачни. А и как да бъдат  ведри, след като твърдият Брексит вече чука на вратата, а търговската война между двата икономически колоса САЩ и Китай се очертава да е и ожесточена,  и за сметка  продължителна.

Капката, която преля чашата и внесе неистов смут на финансовите пазари бе обърнатата крива на доходността на щатските облигации. Вече пети ден доходността на 10-годишните щатски облигации е по-ниска от тази на 2-годишните, като разликата им варира от минус 1 до минус 5 базисни точки. През последните години тя е достигала най-много до минус 19 базисни точки през ноември 2006 г., непосредствено преди тогавашната  рецесионна  вълна да залее света. Обърнатата крива не е диагноза, а симптом, и е показателна за периоди, през които пазарните участници очакват настъпването на трудни времена за световната икономика.

В такива моменти се купуват  злато и държавни книжа. Ето защо цената на златото е на най-високото си равнище за последните 77 месеца. Цените на щатските и германските 10-годишни облигации също растате. За последният един месец американските книжа поскъпнаха със 6 долара, а немските - с 3.3 евро. Доходността на немските облигации е на най-ниските  си нива за всички времена и е минус 0.74% на годишна база -  явен признак, че инвестиционната дейност на Старият континент е в безпрецедентна стагнация.

Продължават да поскъпват държавните книжа на страните от Централна и Източна Европа, както и на българските еврооблигационни емисии. С по 25 и 35 евро цента поскъпнаха 10-годишните книжа на Унгария и Полша, като доходността им е съответно плюс 0.17 % и минус 0.17 % на годишна база.

Българскатата най-дългосрочна еврооблигационна емисия с падеж 2035 г. поскъпна с допълнителни 67 евро цента, а доходността й се понижи с 4 базисни точки  - до 1.14% за последната една седмица. Книжата с падежи 2028 г. и 2027 г. поскъпнаха с по-скромните 33 и 20 евроцента. Доходността им се плъзна още по-надолу - с по 3 базисни точки, и вече е 0.17% и 0.08% на годишна база. Краткосрочните ни облигации "носят" отрицателна доходност, като тази с падеж през  2024 г. е минус 0.09%, с падеж 2023 г. - минус 0.15%, и с падеж 2022 г. - минус 0.31 % на годишна база.

Вътрешният ни вторичен пазар на ДЦК продължава лятната си ваканция и  на него освен репо-сделките не се случват контракти за окончателна покупко-продажба на държавни ценни книжа. Дори проведеният от Българска народна банка аукцион за първична продажба на книжа не успя да раздвижи пазара. На него бяха  предложени  200 млн. лева книжа от емисия с падеж след 20 години. Те се реализираха при доходност 1.42% годишно. Така общото  количество на тази емисия достигна 500 млн. лева номинална стойност.

Очаквам в близките седмици Министерството на финансите да обяви за реализация допълнителни 100 млн. лева от емисия с падеж след 10 години, с които и тя да достигне  500 млн. лева. Така общото количество на новите книжа през годината ще достигне залегналите в Закона за държавния бюджет общо 1 милиард левае

Facebook logo
Бъдете с нас и във