Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп заплаши с мита върху китайски стоки за още 300 млрд. долара

Съединените щати могат да вдигнат митата за стоки от Китай на стойност още 300 млрд. долара, заяви днес американският президент Доналд Тръмп. Китай и Мексико обаче искат да сключат споразумения по търговските си спорове със САЩ, допълни той. 

Макар според Тръмп преговорите с Китай да продължават, преки срещи не са провеждани от 10 май, когато той вдигна митата за китайски стоки за 200 млрд. долара до 25 процента. Пекин отговори със съответни мерки. 

"По преговорите ни в Китай стават доста интересни неща. Ще видим какво ще стане... Мога да вдигна (мита) за още 300 млрд. долара и ще го направя в подходящия момент", заяви американският президент, без да уточни кои стоки ще бъдат засегнати.

"Според мен обаче Китай иска да сключи сделка и мисля, че Мексико иска много силно да сключи сделка", каза Тръмп, преди да отлети от Ирландия за Франция, където днес ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от дебаркирането на съюзническите войски в Нормандия. 

Китайското министерство на търговията посочи днес, че Пекин ще трябва да вземе необходимите контрамерки, ако Вашингтон едностранно засили търговското напрежение. 

Използването на "пределен натиск" от САЩ е причинило сериозни пречки в търговските преговори. Бъдещата посока на разговорите ще зависи изцяло от Вашингтон, отбеляза говорителят на ведомството Гао Фън. Министерството допълни, че скоро ще публикува списък на "ненадеждни" чуждестранни компании, информира Асошиейтед прес. 

Говорителят не посочи подробности, но отбеляза, че никоя конкретна компания или сфера не е взета на прицел. По думите му разработването на списъка продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във