Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп влуди пазарите на ДЦК

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Пазарите на ДЦК полудяха, след като темата за търговските войни отново стана актуална   чрез новите  мита върху почти целия китайски внос, наложени от президента Тръмп.  Търсенето на убежище от риска бе значително, а понижение  на лихвите имаше почти навсякъде. Разривът в отношенията САЩ-Китай като че ли се задълбочи още, след като представители на  комунистическата партия в азиатската страна  обещаха да отвърнат на удара. Трежъритата бяха сред най-търсените на пазара, а доходността на  десетгодишните  отбеляза понижение с цели 8.7 базисни точки - до 2.381 %. Спадът на доходността не бе овладян дори от отлагането на  нови тарифи  за автомобилните производители от Европа, което е показателно за това доколко търговската война САЩ-Китай е доминираща  тема.

В Европа водещата новина бе свързана с поредния протест  на управляващите Италия популисти срещу бюджетните правила на Европейския съюз. След като в началото на годината   римските управници  едва се спасиха от  санкции заради свръхдефицит в бюджета си  за 2019 г., през изминалата седмица лидерът на една от партиите в управляващата коалиция - Матео Салвини, заяви, че   вероятно "лошите" бюджетни правила ще  бъдат нарушени, но   те трябва да бъдат променени. Това засега   не изглежда толкова сигурно, но с наближаващите избори за Европейски парламент важен ще бъде резултатът, който ще постигнат  популистите във вота. Италианските ДЦК бяха подложени на сериозен натиск. На  фона на   общия  спад   на доходностите тази  на тукашните  десетгодишни  книжа  се повиши през седмицата с 2.6 базисни точки - до 2.707 на сто . За сравнение в Испания, друга периферна икономика за еврозоната, наблюдавахме седмичен спад на доходността от 6.6 базисни точки в десетгодишния матуритет  - до 0.910 на сто.

Обезпокоителните новини от Италия дадоха допълнителен тласък  на търсенето на книжата на страните от ядрото на еврозоната, което вече бе стимулирано от случващото се в САЩ. След сериозни спадове в понеделник и вторник немските десетгодишни бундове завършиха седмицата при доход до падежа от минус 0.103% и понижение от цели 5.8 базисни точки. Спадът при сходните по матуритет френски ДЦК бе с 5.5 базисни точки -  до 0.291 на сто.

Във Великобритания инвеститорите се готвят за нов, четвърти, вот по договореното с ЕС споразумение за Брексит. Изгледите за приемането му не изглеждат особено добри, а според премиера Тереза Мей, това последно гласуване ще значи или отхвърляне на Брексит или напускане без сделка. Джилтовете се движеха в унисон с глобалните пазари, като  доходността по десетгодишните книжа се понижи с 8.4 базисни точки до 1.050 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във