Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп ще извива ръцете на ЕС с мита, за да получи сделка

Фон дер Лайен и Тръмп в Давос

Европейският съюз "няма друг избор", освен да договори нова търговска сделка със САЩ, заяви президентът Доналд Тръмп пред CNBC днес.

Тръмп се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, във вторник, и каза пред CNBC, че двамата са имали "страхотен разговор".

На фона на продължаващите неформални дискусии Тръмп заплаши, че ще вдигне митата за европейските автомобили, за да се наложи със сила на лидерите на ЕС. Във вчерашната среща той заяви, че е казал на Фон дер Лайен, че ако няма търговска сделка, ще трябва да "предприеме действия" под формата на "много високи мита за техните автомобили и други неща".

Тръмп каза, че с Европа е "много трудно да се работи" и тя се е "възползвала" от САЩ, но предположи, че блокът сега няма друг избор, освен да се съгласи на споразумение.

"Имахме огромен дефицит от много, много години - над 150 милиарда долара с Европа", каза той и добави, че ще бъде "много изненадан", ако се наложи да приложи тарифите.

Дефицитът на САЩ в търговията със стоки и услуги с ЕС е бил 109 милиарда долара през 2018 г. според Службата на търговския представител на САЩ.

Тръмп се споразумя с предшественика на Фон дер Лийен, Жан-Клод Юнкер, още през 2018 г. да започне преговори за ново търговско споразумение, за да избегне налагането на тарифи.

Оттогава ЕС се съгласи на нов мандат за преговори, но САЩ все още не са заявили готовност за започването им.

"Исках да изчакам, докато приключа с Китай, не исках да се занимавам едновременно с Китай и Европа", заявява Тръмп пред CNBC.

"И честно казано, Жан-Клод ми беше приятел, но с него беше невъзможно да се работи. Исках първо да се оправя с Мексико и Канада. Сега те са готови и ние ще се оправим с Европа", коментира американският президент.

Възможно е постигане на търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ до няколко седмици, заяви днес в Давос председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Франс прес. Тя каза това въпреки многократните заплахи на Вашингтон да наложи мита за европейските автомобили.

"Като цяло имах много добър разговор с американския президент Доналд Тръмп", посочи тя пред журналисти извън официалната програма на Световния икономически форум в швейцарския ски курорт. По думите й може да се очаква след няколко седмици да има споразумение, което да бъде подписано от двете страни. Фон дер Лайен уточни, че документът ще включва търговията, технологиите и енергетиката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във