Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп се загрижи за сирийския петрол

Цените на суровия петрол се повишиха в средата на седмицата след изненадващия спад на запасите от горива на САЩ. Котировките на контрактите за доставка през декември на сорта WTI докоснаха 56 щ. долара за барел на 23 октомври, непосредствено след публикуването на новината за състоянието на резервите, и приключиха борсовата си сесия на ниво 55.97 долара за барел. А  ден по-късно леко се отдръпнаха в близост до 55.70 щ. долара за барел. Горивото от сорт "Брент" с доставка през декември се изкачи над 61 щ. долара за барел на 23 октомври, а на 24 октомври цените клоняха към 61 долара за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ информира, че американските запаси от суров петрол са намалели с 1.7 млн. барела през миналата седмица, а резервите от бензин са се свили по-чувствително от прогнозираното. Вносът на черно злато е паднал до най-ниските количества за последните две десетилетия. Официалната статистика показва още, че търсенето на бензин е най-мощно от 1991-а насам, което, според държавните чиновници, е белег за силата на американското стопанство.

Очевидно, тази сила трябва да се подгрява, както и действията на Вашингтон извън родината. На тези размисли навежда изказването на президента Доналд Тръмп по повод постигнатите договорености за Сирия между президентите на Русия и на Турция - Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Тръмп сподели, че ще остави някои  американски военни части да охраняват петролните полета на арабската държава, докато реши какво да прави. Не е ясно защо Вашингтон трябва да решава съдбата на природните богатства на чужда държава, но вероятните обяснения са две. От една страна, така ще може да се осигури известен паричен приток за населените с кюрди райони и да се отрежат амбициите на правителството на Башар Асад и на Иран, както и да се даде възможност на американска нефтена компания да участва в разработването на находищата. От друга - с част от приходите от износа  на черно злато местните ще плащат за присъствието на американските военни в страната им.

Засега проблемът е, че Сирия е помпала едва по 24 хил. барела дневно през миналата година, които струват около 1.5 млн. щ. долара при сегашните цени. Петролните резерви на страната се оценяват на 2.5 млрд. барела - скромна част от възможностите на едрите играчи като Саудитска Арабия, която твърди, че притежава сто пъти повече черно злато.

Междувременно, последните данни показват ръст на фалитите на дребните фирми за добив на черно злато от шистови находища в Пермския басейн в резултат на пресъхването на капиталовия приток към тях. Притеснени от по-ниските цени на суровия петрол, инвеститорите в акции и облигации вече избягват по-дребните независими износители на горивото, които "изстреляха" САЩ в световния петролен елит. Анализаторите пък предупреждават, че банките също си показват рогата и вероятно ще ограничат допълнително капацитета на компаниите да теглят заеми когато започнат проверките на отпуснатите кредити за нефтени и газови резерви, които правят два пъти годишно.

Пазарни наблюдатели очакват "финансовите пости" да задействат вълна от сливания сред по-дребните производители в пермския басейн и в други региони за шистов добив. Целта е да се увеличи производството, да се намали задлъжнялостта и да се подобри контрола върху капиталовите разходи.

По данни на информационната компания Dealogic щатските производители на нефт и газ са привлекли 56.6 млрд. щ. долара от пазарите за дългови книжа и от фирмите за частни инвестиции през 2016-а. От началото на 2019-а количеството е едва 19.4 млрд. долара, въпреки че добивът на черно злато в страната е нараснал с повече от една трета през последните три години. Успоредно с оредялото финансиране се отчита и ръст на внесените заявление за фалити. Правната кантора Haynes and Boone е преброила 33 подобни заявки до края на септември, 27 от които - от май насам - почти колкото за цялата 2018-а. През този месец документи за фалит внесе и EP Energy заради дългове в размерр на 4.6 млрд. щ. долара.

Тези неблагополучия отблъскват фондовите мениджъри. От общо 240 взаимни фондове с висока доходност, които следи фирмата за набиране на данни Morningstar, близо три четвърти са инвестирали под 10% от активите си в енергийни дружества - доста под смятания за неутрален дял от 14 процента.

Банките пък вече използват по-консервативни прогнози за бъдещите цени на суровия петрол и на газа. По оценка на експерти от бранша, това ще доведе до 10-25 процента редукция на заемите, които ще бъдат отпуснати на по-слабите производители през 2020-а.

На 23 октомври акциите на банката от Хюстън Cadence Bancorp потънаха с 12.4% след като тя съобщи за големи кредитни преоценки, включително 5.3 млн. долара, свързани с енергиен длъжник. В последното си проучване на 200 фирми за нефт и газ клонът на Федералния резерв на Далас отчете, че банките са намалили таваните на високорисковите заеми за длъжниците им до стойности, надхвърлящи 2.5-3 пъти фирмените приходи преди дължимото за лихвени проценти, данъци, преоценки и амортизация, срещу предишните 3.5-4 пъти. Особено очевидно е и отсъствието на Уолстрийт сред източниците за финансиране на петролните инициативи. Това прави фирмите от сектора по-силно зависими от собствените им парични ресурси и ограничава възможностите им да разработват нови резерви, които служат като залог за банковите заеми. В резултат, повечето анализатори очакват ръстът на щатското производство на черно злато да слезе до 1 млн. барела на ден през идната година срещу 1.6 през 2018-а.

Това не означава неизбежен скок на цените на горивото заради очакваното забавяне на световното стопанство. А  редом с това ще върви и консолидацията в сектора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във