Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп се разсърди на еврото

Последните разсъждения за финансовите пазари на щатския президент Доналд Тръмп в Twitter поставиха нащрек някои валутни анализатори. Тръмп се оплака на 11 юни, че еврото е "подценено" към щатския долар, което поставя Щатите в много неизгодна позиция. Всъщност в коментарите му няма нищо ново - просто продължение на предизборните му обещания да върне величието на Америка. А това не може да стане от само себе си и със сигурност ще е за сметка на останалия свят.

Все пак, в този случай стопанинът на Белия дом може и да не греши: по модела но ОИСР за съпоставяне на покупателната способност на сравняваните валути в страните им еврото е с 22.36% подценено спрямо зелените пари. Ако използваме по-простия и "народен" подход "Big Mac", който показва колко бургера ще могат да се купят с еквивалентни по стойност парични единици в техните държави, то еврото се оказва с около 15% по-евтино от долара. 

Това признава и шефът на звеното за глобални валутни стратегии на "Сосиете женерал" - Кит Жуке, който посочва, че "наличието на излишък по текущата сметка при намаляваща безработицата прави трудна аргументацията, че валутата не е подценена".

През последните 12 месеца еврото е загубило около 4% от пазарната си оценка към американския долар. В обедните часове на европейската валутна търговия на 12 юни то се разменяше срещу грубо 1.1335 щ. долара. 

Според Адам Коул - главен валутен стратег в RBC Capital Markets - обменният курс на еврото към зелените пари не се отклонява кой знае колко от нормите в исторически план. Доларовият индекс на Федералния резерв, който е коригиран съобразно инфлацията и е претеглен съобразно търговския оборот, е около 6% над средната си стойност за последните 20 години, а еврото е с около 6% под средното си ниво от момента на дебюта си в началото на 1999-а. Тези числа убеждават Коул, че "няма политика за изкуствено обезценяване на валутата или пък за умишленото й поддържане на подценени равнища".

Оценката на щатския долар отдавна е голям проблем за администрацията на Тръмп, защото силата му прави американския износ по-ниско конкурентен зад граница. Скъпата валута е и главоболие за паричните стратези, защото се ограничава ценовия ръст на вносните стоки, което работи срещу усилията им да увеличат инфлацията. 

Джейн Фоули - шеф на звеното за валутна стратегия на лондонския офис на "Рабобанк интърнешънъл" - пък посочва, че Федералният резерв също е отговорен за оценката на еврото. Това е следствие от факта, че щатската централна банка е единствената сред "колежките" си от Г-10, предприела значителни стъпки за нормализиране на паричната политика от 2015-а насам - стратегия, която подкрепя долара. Част от вината е и на Тръмп, защото данъчните му съкращения през 2018-а принудиха Федералния резерв да повиши лихвите през миналата година. 

Най-силно подценената валута към щатския долар според модела за покупателната способност на ОИСР е мексиканското песо - цели 105.67 процента. Следват южнокорейският вон - с 38.86%, и еврото - с неговите 22.36 процента. Челната шестица оформят британският паунд - подценен с 14.45% към зелените пари, японската йена - с 8.37% и шведската крона - с 6.37 процента.

Класацията на надценените спрямо американския долар валута оглавява норвежката крона - цели 17.05%, следвана от швейцарския франк - 15.75 процента, и датската крона - 3.16 процента.  

В почти равновесно положение е австралийският долар, който, според модела на ОИСР, е поддценен към щатския със скромните 0.16 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във