Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп очаква да подпише предсрочно част от търговската сделка с Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви днес, че очаква да подпише предсрочно значителна част от търговската сделка с Китай, но не уточни точно кога може да стане това, предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

"Търсим възможност за предсрочно подписване на много голяма част от търговската сделка с Китай. Ще я наречем "първа фаза", но това е ще представлява много голям част от търговското споразумение", посочи той пред репортери каза той пред репортери във военновъздушната база "Андрюс" преди да замине на посещение в Чикаго.

Лидерите на двете най-големи икономики в света работят за постигане на съгласие по текста за търговското споразумение, известно като "първа фаза", обявено от Тръмп на 11 октомври. Тогава Доналд Тръмп заяви, че се надява да подпише споразумението с китайския президент Си Дзинпин през следващия месец по време на срещата за Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Чили.

В понеделник президентът на САЩ напомни, че подписването е планирано за срещата на върха, но направи препратка към настоящите политически вълнения в Чили, изразявайки надежда, че властите ще успеят да се справят.

Според него първата фаза от търговската сделка с Китай "ще се погрижи за фермерите" и "също така ще се погрижи за много от банковите нужди". "Бих казал, че подписването може да стане малко по-рано от графика", отбеляза той.

Междувременно Съединените щати отхвърлиха искането на Китай за 2,4 млрд. долара компенсаторни санкции за предполагаемо неизпълнение от страна на САЩ на решение на Световната търговска организация (СТО) и изпратиха въпроса до арбитражната комисия на СТО, заяви в понеделник представител на базираната в Женева търговска организация.

Апелативните съдии на СТО заявиха през юли, че Съединените щати не спазват изцяло решението на СТО относно тарифите, които Вашингтон прилага върху вноса на китайските слънчеви панели, на турбини за вятърна енергия и стоманени цилиндри. Те също така посочиха, че Пекин може да наложи наказателни санкции, ако САЩ не премахне високите мита.

Вашингтон обаче оспори в понеделник това решение и възрази срещу китайското настояване за компенсационни санкции на стойност 2,4 млрд. долара, изпращайки въпроса на арбитражния орган на СТО, за да вземе решение за конкретната сума. Самият случай датира от 2012-а година, когато тогавашният президента Барак Обама въведе наказателните мита, и подчерта продължаващите оплаквания от страна на Белия дом относно решението на СТО.

Говорейки пред репортерите във военната база "Андрюс", Тръмп също така отбеляза, че "няма представа какво правят демократите в Камарата на представителите по въпроса за тристранното търговско споразумение USMCA между САЩ, Мексико и Канада", изтъквайки, че Канада и Мексико вече са одобрили новата търговска сделка. "Невършещите нищо демократи са толкова фокусирани само върху лова на вещици", отбеляза президентът, визирайки провеждащото се разследване за неговия импийчмънт.

Според Тръмп "Нанси Пелоси (лидер на Конгреса) изглежда няма време" да завърши процеса, преди да постави споразумението USMCA за гласуване, заради разследването за импийчмънт. Дългоочакваното ратифициране на Споразумението САЩ-Мексико-Канада трябваше да приключи досега, подчерта той и добави, че то несъмнено "ще има двупартийна подкрепа".

Facebook logo
Бъдете с нас и във