Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп: Компаниите на САЩ в Китай ще се преместят във Виетнам

Американските компании ще преместят предприятията си от Китай във Виетнам и други страни от Югоизточна Азия, след като САЩ повишиха митата за китайските стоки. Това заяви американският президент Доналд Тръмп в интервю за телевизия Фокс нюз, цитирано от ТАСС.

"Компаниите масово напускат Китай заради повишението на тарифите", отбеляза Тръмп. По неговите думи "САЩ и Китай имаха добър вариант за [търговска] сделка, но после те [Китай] решиха да я променят". "Казах, че в такъв случай ще въведем мита за китайските стоки", добавя американският президент.

Според Тръмп Пекин в крайна сметка ще се съгласи да сключи търговско споразумение със САЩ, тъй като повишаването на размера на митата причинява значителни загуби на китайската икономика. "Митата убиват Китай", подчертава той.

При това "новата сделка не може да бъде 50 на 50" и трябва да бъде сключена според американските условия, отбелязва стопанинът на Белия дом.

Тръмп неведнъж е изразявал недоволство от колосалния дефицит в американската търговия с Китай, достигащ по неговите думи 500 млрд. долара. От 10 май Вашингтон за пореден път повиши митата - от 10 на 25% - за китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Американският президент също нареди да се започне процес на повишаването на тарифите за китайско производство за още 300 млрд. долара. Своите действия американската страна обясни с това, че Пекин се е отметнал от договореностите, постигнати на консултациите по търговските въпроси.

От своя страна китайските власти обявиха на 13 май, че от 1 юни въвеждат мита за над 5000 американски стоки на обща стойност 60 млрд. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във