Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Трудности и напрежение около дълговете


Николай М. Ваньов,

Финансов експерт


 

Темата на изминалата седмица безспорно бе заседанието на управителния орган на  Фед. То даде някои теми за размисъл на участниците на международните пазари на държавен дълг и донесе известна волатилност на основните емисии.

Естествено, бордът на Фед взе решение за повишаване на основните лихви до  2-2.25 на сто. Настройката е такова повишение на лихвите да се случи и през декември. Изненадата дойде на  пресконференцията след срещата, на която председателят на институцията Джером Пауъл обясни отпадането на т.нар. подкрепяща парична политика  като факт, който не показва кой знае какво за бъдещия развой на лихвите в САЩ. Анализаторите възприеха тази промяна в езика на Фед двупосочно - от една страна, като насока, че основните лихви са близо до равновесните нива, от друга - че Фед може да е и още по-агресивен в повишенията. Пазарите на десетгодишни трежърита показаха сериозна волатилност, като в крайна сметка доходността по книжата от  емисията достигна до 3.034% при седмичен спад от 3 базисни точки.

В ядрото на еврозоната инвеститорите възприеха затягането на монетарната политика в САЩ  по-скоро като негативен сигнал за държавните дългове. Това разбиране бе допълнително усилено и от президента на ЕЦБ - Марио Драги, който на пресконференция в понеделник обяви, че очаква по-висока от прогнозираната инфлация в еврозоната през 2019-а. Доходността по основните книжа пое нагоре, като десетгодишните бундове приключиха седмицата при нива от 0.481% и ръст от 2.1 базисни точки, докато повишението при сходните по матуритет френски книжа се равняваше на 2.9 базисни точки - до 0.806 на сто.

В периферията на еврозоната отново всичко се въртеше около Италия. В четвъртък стана ясно, че гласуването на бюджета на страната може да се забави, а в управляващата коалиция се появиха разногласия по отношение на социалната и данъчната политика, докато министърът на финансите за пореден път заплаши с оставка. В крайна сметка десетгодишните италиански книжа се оказаха под истински обстрел, като седмичното им повишение се равняваше на цели 14.4 базисни точки до 2.971 на сто. За сравнение, доходността от испанските облигации в същия матурите отбеляза ръст от само 3.8 базисни точки до 1.529 на сто.

Във Великобритания ситуацията около Брексит става все по-неясна. В очакване на възможното напускане на страната без сделка с ЕС  инвеститорите като че ли търсят убежище в джилтовете, чиято доходност не изглежда толкова "скъпа" след повишението на лихвите от Бенк ъф Ингланд. Волатилност и при британските книжа не липсваше през седмицата, като в края й те се търгуваха при доходност при десетгодишните книжа от 1.548% без промяна спрямо седмица по-рано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във