Банкеръ Weekly

Заради китайския коронавирус

Тримата богатири в руския стоманодобив свиват инвестициите

S 250 9ee37688 84b2 4869 bbec 640e4d98fda5
S 250 b53a19e4 a682 458e af57 52c035ae739e

Най-големите руски стоманодобивни компании – „Северсталь” на Алексей Мордашов, Магнитогорският металургичен комбинат (ММК) на Виктор Рашников и Новолипецкият металургичен комбинат (НЛМК) на Владимир Лисин, които дават  56% от местното производство на стомана, публикуваха отчетите си за първото тримесечие.

В сравнение с четвъртото тримесечие на миналата година някои от финансовите им показатели са нараснали, други леко са се редуцирали. Като  годишен резултат  обаче те определено  намаляват.

 

За първото тримесечие на 2020 г. приходите на Новолипецкия металургичен комбинат (НЛМК) са 2.5 милиарда долара. Това е с 6% повече в сравнение с последното тримесечие на миналата година, но е с 14% по-малко в сравнение с първото й тримесечие. Показателят EBITDA (бел. ред. - печалбата преди начисляването на лихви, данъци, обезценки и амортизация) на НЛМК е 594 милиона долара (с 24% повече на тримесечна база, но с 15% по-малко на годишна). От компанията съобщиха, че производството на стомана на площадката им в Липецк ще спадне през второто тримесечие, но това ще се дължи най-вече на планирани ремонти.

Приходите на Магнитогорския металургичен комбинат за  коментираното първо тримесечие  са 1.7 милиарда долара или с 0,7% по-малко от периода октомври-декември 2019-а и с 6,8% по-ниски на годишна база. Показателят EBITDA е 442 милиона долара - 31.9% тримесечен ръст и 0,5% годишно увеличение. "В периода април-юни 2020 г. прогнозираме свиване на производството с 15-17% и намаляване на EBITDA с около 30%", обяви икономическият директор на MMK Андрей Еремин.

Приходите на „Северсталь”са 1.8 милиарда долара - с 3.2% по-малко в сравнение с последните три месеца на 2019-а и с 12% под отчетеното за първото тримесечие на миналата година. Показателят EBITDA е 555 милиона долара -  8.5% тримесечно и 19.5% годишно понижение. Според Алексей Куличенко, заместник-генерален директор на „Северсталь”, обаче поне на този етап компанията не планира да намалява производството.

Ирина Ализаровска, анализатор на „Райфайзенбанк”, разглежда два сценария за бъдещето на стоманодобивните компании – оптимистичен и песимистичен. Според нея, реалният спад във финансовите резултати на стоманодобивните компании ще бъде отбелязан през второто тримесечие, защото европейските и световни пазари на практика бяха затворени в средата на март. Така че при оптимистичния вариант, руските производители могат да очакват 15-процентно свиване на приходите в края на годината.  А при песимистичния сценарий - редуциране на приходи с 50 на сто. Главно заради поевтиняване на стоманата. Според нея, възстановяването на пазарите може да започне не по-рано от средата на третото тримесечие.

На този фон не е изненадващо а, че и трите компании планират да орежат инвестиционните си програми.

Още на 30 април от НЛМК обявиха, че намаляват капиталовите си разходи за 2020 г. с 20–25 на сто. Или от 1.2 млрд. долара на 900–950 милиона. В случай на извънредни обстоятелства, компанията е готова да окастри инвестициите и до 750 млн. долара, но това окончателно ще стане ясно през юни.

„Северсталь” също замразява 15% от планираните инвестиционни проекти. В цифрово изражение - от 1.7 млрд. долара на 1.45 млрд. долара. При негативен развой на събитията, мениджмънта на "Северсталь” има възможност да свие инвестиционните разходи с още 30-40 процента.

Горе-долу същата е ситуацията и с плановете на третия богатир - ММК: скорострелно съкращаване на годишната инвестиционна програма с 20% и готовност остатъкът от 700 млн. долара да бъде намален още... с колкото се наложи.

„Не трябва да се изключва рискът от увеличаване на протекционистките настроения на международния пазар на стомана. Всяка държава ще се стреми максимално да подкрепя местните играчи. Очакванията са, че руските производители на стомана няма да пострадат много от подобни ограничения, но все пак процесът на възстановяване ще е забави“, прогнозира Максим Худалов - изпълнителен директор на рейтинговата агенция АКРА.  .

Според Ирина Ализаровска, трите стоманодобивни компании - Новолипецкия металургичен комбинат, „Северсталь” и Магнитогорския металургичен комбинат могат да не изпълнят дори силно орязаните си инвестиционни програми, тъй като те са изготвени при добри пазарни условия. И, за да бъде разбрана правилно, тя припомни, че по време на икономическата криза в Русия през 2015 г,  капиталовите разходи стоманодобивните богатири са били доста по-скромни: НЛМК - 595 млн. долара, „Северсталь” - 439 млн. долара, ММК - 348 млн. долара.

Facebook logo
Бъдете с нас и във