Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тригве Хаавелмо е с Нобел за изясняване на теорията на вероятностите

На днешния ден можем да си спомним за Тригве Магнус Ховелму (на норвежки: Trygve Magnus Haavelmo) - норвежки икономист, удостоен с Нобелова награда за икономика през 1989 г. за изясняването на теорията на вероятностите като основа на иконометриката и за анализите му на едновременните икономически структури.
Той е роден на 13 декември 1911 г. в община Шедсму (Норвегия).
Ховелму получава висшето си образование в университета в Осло. През 1939 г. е един от студентите, избрани да посетят САЩ по образователната програма "Фулбрайт". Остава в Щатите до 1947 година.
Ховелму е бил преподавател по икономика в Чикагския университет (The University of Chicago, често съкратено като UChicago, или просто Chicago) - частен кообразователен изследователски университет в Чикаго, щат Илиноис. Той е основан от петролния магнат Джон Рокфелер (1890 г.), като първите часове са проведени през 1892-а.  Изследователите на Чикагския университет създават Чикагска школа по икономика, Чикагска школа по социология, Движението право и икономика в правния анализ. Университетът има най-голямото университетско издателство в САЩ.

Тригве Ховелму е работил също така и в университета в Осло (по макроикономика).
През 1989 г. той получава Нобелова награда за икономика, с което става втория норвежец, получавал това отличие (след Рагнар Фриш, първият лауреат, заедно с Ян Тинберген).
Тригве Ховелму умира на 26 юли 1999 г. в норвежката столица Осло на 87-годишна възраст.

Facebook logo
Бъдете с нас и във