Банкеръ Daily

Пари и пазари

Три китайски компании ще помагат за построяването на тунела Талин-Хелзинки

Финансирана от Китай финландска компания, работеща по проект за подводен тунел от Талин до Хелзинки, заяви днес, че ще работи с три китайски компании за окончателното проектиране и изграждане на 100-километровия тунел, който е част от проекта "Един пояс-един път", предаде Ройтерс.

FinEst Bay Area Development е компанията стояща зад проекта. Тя е подписала меморандум за разбирателство с китайския холдинг за изграждане на пътна инфраструктура China Railway Engineering Company, нейното дъщерно дружество China Railway International Group, China Communications Construction Company също за изграждане на инфраструктура и финансовата Touchstone Capital Partners.

„Компаниите, с които си партнираме са най-големите в света и най-добрите в тяхното поле на дейност“, казва Питър Вестербака, съосновател на компанията Finest Bay Development. Имаше необходимост от нови партньори, тъй като Финландия и Естония имат ограничени ресурси за изграждането на тунели и технологии за високоскоростни влакове, допълва той.

През март проектът получи условната сума от 15 милиарда евро от китайската компания Touchstone Capital Partners. Около 12,5 милиарда евро ще влязат в конструкцията.

Инициативата "Един пояс-един път" цели да свърже Китай по море и суша с Югоизточна и Централна Азия, Близкия Изток, Европа и Африка.

Финландия и Естония от години възнамеряват да свържат столиците си, които са разделени от Финския залив. Тунелът ще съкрати времето за пътуване до 20 минути от двучасовото пътуване с ферибот, който ежедневно прекарва хиляди хора.

В публикуваното от 2017 г. проучване, поръчано от двете правителства, се каза, че планираният тунел може да бъде отворен през 2040 г., но някои от разработчиците твърдят, че той може да бъде построен до края на 2024 г., като някои части ще бъдат отварени и по-рано.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във