Банкеръ Daily

Пари и пазари

Третата пандемична вълна разиграва коня си на европейските пазари

Бизнеси под карантина, трета вълна на инфекции и катастрофална имунизационна кампания - това е печалната равносметка на неизчерпващата енергията си пандемия от COVID-19 в Европа.

Освен че обърква живота на хората, тя оказва пагубно въздействие и върху пазарите. От доходността на облигациите до цените на акциите, инвеститорите оценяват потенциалната загубена производителност и индивидуално потребление за месеци напред. Търговците на опции са най-зле настроени към еврото от юли 2020-а, а ножицата на доходността между десетгодишните американски и германски облигации е отворена най-широко от година насам. 

В сърцето на проблема е неспособността на Европа да се пребори с пандемията, докато САЩ са напът да се върнат към нормалното си съществуване до месеци. Американският президент Джо Байдън удвои първоначално планирания брой на имунизираните лица през първите 100 дни от мандата си, докато правителствата на страните членки на Европейския съюз продължават да се боричкат за ваксини. Това обяснява защо едрите инвеститори заобикалят еврозоната и се насочват към САЩ и Обединеното кралство. На което отделните пазарни сектори реагират предупредително.

Разцеплението на доходността

Най-очевидният пример за увеличаващото се разделение между Стария и Новия континент е пазарът на дългови книжа. Американските държавни облигации отчитат в цените си по-бърз растеж на щатското стопанство, докато котировките на германските книжа са отражение на търсенето на по-сигурния дълг и наситената парична подкрепа на Европейската централна банка. Това доведе до разширяване на диференциала на възвръщаемостта им до над 200 базови пункта. Базовите десетгодишни американски дългови книжа приключиха седмичната си търговия с годишна доходност от 1.68%, а аналогичните по срочност германски облигации - с минус 0.35 процента. Това означава марж от 203 базови пункта. 

Провалът на еврото

Еврото потъна под 1.18 щ. долара, а търговците на опции предвиждат то да продължи да отслабва до края на годината. Единната европейска валута започна да поскъпва обнадеждаващо през второто полугодие на 2020-а заради оптимизма за гласувания европейски фонд за възстановяване от пандемията и обединените усилия за овладяването й. Днес действителността е коренно различна. Съществуват сериозни опасения, че парите от спасителния план ще отидат със закъснение при най-нуждаещите се, докато Вашингтон прие набързо, макар и без консенсус, огромен пакет от фискални стимули за 1.9 трлн. долара. 

Ротацията на акциите

На европейските фондови борси книжата на компаниите, предлагащи регулярни дивиденти и стабилни приходи, независимо от състоянието на тържищата като цяло, взеха превес над цикличните. Технологичните фирми в индекса STOXX 600 приключиха най-успешната си бизнес седмица от ноември 2020-а, докато акциите на търговците на дребно и на енергийните дружества отстъпиха част от спечеленото. Книжата на туистическите компании, които скочиха до върхови оценки през тази година в очакване на възстановяване на летните пътувания, в момента са в застой. 

Икономисти на "Мерил Линч" посочват, че "туристическият сезон е огромен низходящ риск за прогнозите за Европа". И за очакван борсов поем инвеститорите ще трябва да продължат да гледат отвъд Атлантика.  

Идната седмица ще е по-кратка заради католическото Възкресение Христово и пазарите няма да работят в петък. Доминиращи ще са инфлационните новини. Германия ще публикува инфлационните си показатели на 30 март, а ден по-късно ще излезе и предварителната инфлационна оценка на еврозоната. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във