Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Треска по криптовалутите

Всеки ден на борсите за криптовалути има трицифрени ръстове.

Забравете златото и петрола. На пазара има нов актив, който предизвиква истинска треска сред мечтателите за големи печалби.

Всеки ден милиони долари се оттеглят от традиционната търговия и се инвестират в различните криптовалути, които за дни могат да удвоят или утроят стойността си. Bitcoin и Ethereum са само върхът на айсберга, чиято основна роля непрекъснато расте. Редица анализатори са на мнение, че дигиталните пари не приличат по нищо на останалите борсови инструменти и могат за кратко време да направят дори дребен инвеститор богат човек. Могат, естествено, и да разорят всеки невнимателен играч.

Вероятно сте чували истории за хора, които преди години са вложили малки суми в покупката на биткойни или са ги "копали" с няколко видеокарти в домашни условия и днес вече са милионери. Това е така, защото от 2009-а насам въпросната виртуална валута е повишила стойността си от няколко цента до над 4300 долара. Или срещу всеки вложен навремето долар днес имате поне 200 хил. долара. Невероятно, нали? Но още по-невероятното е, че подобни чудеса продължават да се случват и днес, макар за тях да не се говори или пише толкова много. Да вземем например Ethereum. За последните осем месеца неговата стойност спрямо щатския долар се е увеличила 50 пъти - от 6 до 300 долара. Тоест, ако през декември 2016-а бяхте отделили 1000 лв., за да си купите от тази виртуална валута, в началото на август щяхте да получите 50 хил. лева. Или средно по 6000 лв. доходност на месец

На 17 март тази година друга малко известна цифрова монета, наречена EnergyCoin, се продаваше за 0.003578 от щатския долар. След постоянен ръст в рамките на следващите три месеца тя поскъпна до 34 цента. На пръв поглед пренебрежимо малката сума представлява ръст от почти 10 000 процента. Което на практика означава, че за по-малко от 100 дни хиляда лева са се превърнали в 100 хил. лева. Ако пък сте имали шесто чувство за EnergyCoin и сте вложили в него 10 хил. лв., днес вече можеше да сте милионер. И то от една-единствена сделка. 

Най-интересното в света на криптовалутите е, че подобни космически скокове се случват почти всеки ден. Поскъпвания в рамките на 300, 400, дори 3000% само за 24 часа не са инцидентни. Последният пример от началото на август е NEO. Тази валута тръгна на 4 август от 10 долара и стигна на 14-и до 50 долара. Спрямо април пък поскъпването е над 100 пъти.

Любопитно е, че в цялата схема има и българска следа - криптовалутата AdEx. Тя е създадена от екип, ръководен от Иво Георгиев и Димо Стоянов, и през последните дни преживява истински бум. Интересът към нея се повиши рязко след 10 август и тя поскъпна цели пет пъти. При все това още е на нива около 65 цента. Иначе на едноименния сайт пише, че AdEx е блокчейн базирана валута, която цели да преобърне съществуващия рекламен пазар, като реши някои от основните проблеми - рекламните измами, поверителността, получаването на спонсорирани съобщения и други. Очевидно е, че засега инвеститорите виждат потенциал в AdEx, но все още е рано да се каже какво ще е бъдещето й. 

Каквото и да се говори и пише обаче, трябва да е ясно, че в търговията с виртуалните пари има много неподозирани рискове. Първата и най-голяма заплаха е възможността дигиталните монети, които притежавате, в един миг да изчезнат и никога повече да не ги видите. Дори има схема, при която създателите на нова криптовалута изкуствено надуват цените, след което разпродават своите количества на огромна печалба и стойността рязко пада. Нещо като модерен вариант на старите пирамиди, обещаващи голяма и бърза доходност. Да не забравяме все пак, че на този пазар няма никаква защита за инвеститорите, тъй като е напълно нерегулиран.

Друг сериозен риск е борсата, през която търгувате, да реши да изключи от платформата страната, в която се намирате. Някои борси вече ограничиха опциите за търговия на отделни американски щати, други юрисдикции или на гражданите на цели държави. При това положение целият баланс, който имате, изведнъж става недостъпен. Не е изключено също и правителството да обяви дадена валута за нелегална и да се окаже, че нарушавате закона, като притежавате някакви количества от нея. Дигиталните ви авоари могат да бъдат запорирани и дори конфискувани, ако властите решат, че сте извършили някаква измама. А вече има и случаи, при които банки отказват преводи на пари от борси за търговия с криптовалути. С други думи, може и да сте реализирали голяма печалба, но да не сте в състояние да си я изтеглите в банковата сметка и да разполагате с нея. 

Не е за пропускане и вероятността валутата, в която сте инвестирали, да понижи стойността си до една десета от цента и никога повече да не поскъпне. Зад виртуалните пари не стоят реални активи, всичко се движи от доверието и интереса на потребителите. Ако такива липсват и цената ще е близка до нулата. 

Разбира се, най-традиционната опасност при криптовалутите е виртуалният портфейл, в който ги съхранявате, да бъде хакнат и цялата наличност източена към непроследими сметки. Именно затова експертите съветват да съхранявате основното количество от тях на външен харддиск, който не е свързан с интернет. Само че това също носи известни рискове, защото може да повредите механично диска (USB-флашката). Отделно трябва да се внимава с кодовете за достъп до електронните портмонета - ако ги забравите, няма как да стигнете до парите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във