Банкеръ Daily

Пари и пазари

"Трафигура" продава руско гориво на Еквадор

"Трафигура груп" помага на руския дизел да стигне до Латинска Америка под заплахата на надвисналата забрана за продажба на тези барели в Европа. Търговецът на суровини е наел плавателния съд "Марлин Авентюрин" да достави 260 хил. барела дизел на еквадорската държавна петролна компания "Петроеквадор", твърдят запознати с въпроса лица. Каргото е поредният пример как руското черно злато продължава да присъства на глобалните пазари въпреки призивите за бойкот на политиката на руския президент Владимир Путин.

В опит да спре кеша за Кремъл, Вашингтон забрани вноса на руски суров петрол и производни горива, а Европейският съюз въвежда "на порции" подобно ембарго, което влиза изцяло в сила до края на годината. "Трафигура" е сред компаниите, които са обещали да прекратят услугите си за Русия. През април търговецът обяви, че ще спре да сключва договори за доставка на черно злато от руския държавен производител "Роснефт" и ще редуцира значително покупките на рафинирани продукти. И други едри играчи от бранша като "Гунвор груп" и "Гленкор" обещаха да прекратят бизнеса си с Русия и да изпълняват единствено вече подписаните контракти, без да договарят нови. Оттогава пазарите на горива са в хаос, защото светът се опитва да замени руската продукция преди забраните да влязат изцяло в сила.  

"Трафигура" е отказала официален коментар за доставките на дизел, огласени от агенция "Блумбърг", с мотив, че не обсъжда отделни пратки, и е уверила, че спазва изцяло европейските санкции и че ограничава присъствието си в Русия съгласно изискванията. Бизнесът обаче остава извънредно привлекателен, като купувачите успяват да си осигурят сериозни отстъпки за барелите руски суров петрол, дизел и други течни горива. А държави като Индия и Китай вече се превърнаха в ключови дестинации за руските енергийни източници, които Европа отказва. 

"Петроеквадор", който по правило купува горива от американските рафинерии, твърди, че основният приоритет е да охлади задълбочаващия се спазъм на предлагането. В официално изявление компанията посочва, че "Еквадор има дефицит на доставките на петролни продукти и най-важната задача е да се компенсира недостига". И допълва, че Еквадор не забранява и не ограничава покупката на въглеводороди от руски произход .

Всичко това обаче не означава, че продажбата на руско черно злато на страната не носи риск. "Петроеквадор" предупреждава търговците, че не е в състояние да осигурява акредитиви за руските горива и че те "трябва да поемат този риск". С други думи, Еквадорската централна банка не издава гаранции за плащане в случай че "Петроеквадор" откаже да финансира сделката.

"Марлин Авентюрин" е натоварил барелите в руското пристанище Таман и е пристигнал в Еквадор преди седмица. Корабът е доставил дизел, който може да се използва за производството на електроенергия, за корабно гориво или като разредител за производството на течни моторни горива - едни от водещите експортни стоки на страната.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във