Банкеръ Daily

Пари и пазари

Топ банки от Давос са дали трилион долара на индустрията с горива

Водещите финансови институции в света са обвинени в лицемерие спрямо климатичните проблеми, след като са оказали значителна подкрепа на индустрията за изкопаеми горива през последните пет години, предаде изданието "Гардиън".

Доклад на екологичната организация "Грийнпийс" подчертава, че 24 банки, които редовно присъстват на Световния икономически форум в Давос, са предоставили 1,4 трилиона долара финансова подкрепа за въглеводородния сектор, въпреки че Парижкото споразумение постави нови цели за намаляване на емисиите през 2015 г.

Десет топ банки са осигурили около 1 трилион долара финансова помощ за фирми, занимаващи се с изкопаеми горива, се казва още доклада. Това са  "Джей Пи Морган-Чейс" "Ситибанк", "Роял банк", "Барклис", MUFG, TD Bank, Scotiabank, Mizuho и "Морган Стенли".

Финансовото сътрудничество с фирми за изкопаеми горива включва заеми, гаранции, емитиране на собствен капитал и преки инвестиции. Докладът, наречен "It’s the Finance Sector, Stupid", също така показва как някои големи застрахователи и пенсионни фондове, които се стичат в Давос всяка година, са основни привърженици на замърсяващите въглищни индустрии.

"Банките, застрахователите и пенсионните фондове, които са в Давос, са виновни за извънредните ситуации в климата. Въпреки екологичните и икономическите предупреждения те подхранват друга глобална финансова криза, като подсилват индустрията на изкопаемите горива", казва Дженифър Морган, изпълнителният директор на "Грийнпийс Интернешънъл". "Бизнесмените в Давос не са нищо друго освен лицемери, тъй като казват, че искат да спасят планетата, но всъщност я убиват за краткосрочна печалба", допълва още тя.

Данните за финансите са събрани от BankTrack, организация, която следи финансовия сектор. Те показват, че само инвестиционната банка на Уолстрийт "Джей Пи Морган-Чейс" е предоставила 195 млрд. долара на компаниите, работещи с изкопаеми горива, от 2015 г.  Банката отказа да коментира доклада.

От "Барклис" обаче казват, че правят всичко възможно, за да подкрепят прехода към нисковъглеродна икономика. "През 2018 г. спомогнахме с 27,3 млрд. паунда екологичното финансиране в целия ни бизнес, включително зелени облигации и възобновяемо финансиране", допълват от банката.

Екоорганизацията "Грийнпийс" също се безпокои, че три основни пенсионни фонда, а именно Пенсионният план за учители в Онтарио, Инвестиционният съвет за пенсионни планове в Канада и PensionDanmark притежават инвестиции на стойност най-малко 26 милиарда долара в големи компании за изкопаеми горива.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във