Банкеръ Daily

Пари и пазари

Топ 5 предвиждания за киберсигурността до 2025 година

Какво е необходимо да знаете за многомилиардната киберикономика през следващите 5 години.

Въпреки че числата, изброени по-долу, са публикувани и цитирани от много от най-популярните медии, компании, академични и държавни организации, ги обобщаваме, използвайки и изследване на Cybersecurity Ventures.

1. Глобалната щета от киберпрестъпленията се очаква да достигне 10.5 трилиона долара годишно към 2025-та година!

Това ще се дължи на 15-процентно годишно увеличение, което се натрупва от 2015-а, когато е била 3.5 трилиона.

Това представлява най-голямото присвояване на икономическо богатство в историята, поставя под риск иновациите и инвестиционните инициативи и на практика е по-голямо от щетите, нанесени от природни бедствия за една година, както и е по-доходоносно от нелегалната търговия с наркотици в целия свят.

Киберпрестъпленията  включват повреда или унищожаване на информация, кражба на пари, загуба на производителност, кражба на интелектуална собственост, присвояване на лични и банкови информации,  присвояване на банкови сметки, разрушаване на нормалния ход на бизнеса, нужда от криминални разследвания,  необходимост от възстановяване или изтриване на хакнатите данни и системи, репутационни щети.                                      

2. Средствата за глобална киберсигурност ще надвишат 1.75 трилиона долара от 2021-ва до 2025-та година.

Необходимостта за увеличаване на защитата на дигиталния бизнес и дигиталните устройства, както и на ползвателите им от киберпрестъпления, ще доведе до необходимост от инвестиции в размер на 1.75 трилиона долара годишно за продукти и услуги в областта на киберсигурността.

За сравнение, през 2004-а година цената, която е била платена за услуги в сферата на киберсигурността в глобален мащаб не е надвишавала 3.5 милиарда долара, а сега това е един от най-бързо растящите сектори в информационната индустрия.

3. В края на 2021-ва година в света е имало 3.5 милиона незаети работни места за специалисти в областта на киберсигурността.

Всяка IT специалност в момента участва в киберсигурността. Всеки специалист, всеки, занимаващ се с технологии, трябва да е включен в борбата за защита на приложенията(apps), информацията, средствата, инфраструктурата и самите хора. Според Cybersecurity Ventures, специалистите, които все още не достигат, а са нужни за киберсигурността в момента, могат да запълнят 50 футболни стадиона от Националната футболна лига!

4. Глобалните щети от искането на откуп във връзка с киберпрестъпленията, се предвижда да достигнат 265 милиарда долара към 2031-ва година.

През 2021-ва година те са били 20 милиарда, като са нараснали с 57 пъти в сравнение с 2015-та, когато са били 325 милиона. За десет години тази сума ще надвиши 265 милиарда долара.

Експертите на Cybersecurity Ventures смятат, че бизнесът става жертва на кибератака с цел взимане на откуп на всеки 11 секунди, докато през 2019-та е бил на всеки 14 секунди. Това превръща искането на откуп за хакната информация в най-бързо разрастващото компютърно престъпление.

5. Светът ще се нуждае от киберзащита на 200 зетабайта информация към 2025-та година.

През 2025-та година се очаква, че глобаланата информация ще надхвърли 200 зетабайта. Тя включва както личните, така и обществените IT инфраструктури, инсталирани в частни или обществени „облак” центрове, персонални компютри и лаптопи, таблети и смартфони. Cybersecurity Ventures предвиждат, че това ще бъде информацията, която е достъпна до гражданите и съхраняваща се в „облаци”, които се създават и контролират от компании като Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter и други, както и частни „облаци”, притежавани от средни по големина корпорации и доставчици на такива услуги.

Виржиния Томова

Facebook logo
Бъдете с нас и във